Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Skrinnarna mejade på löpande band i skol-SM i Östersund och Toini Gustafsson tog Sveriges första medalj i skid-VM

Annons

Det blev rena önskevädret när skol-SM öppnades i Östersund. Det blev ideliga rekordnoteringar över hela linjen i det fina föret, och såväl damerna som herrarna presterade rekordresultat, som bådar gott för framtiden. Lars Johansson från tekniska gymnasiet i Göteborg tog hem rubbet i skridsko, pojkarnas klass A genom att vinna 500 m på fina 43,4 och 1 500 m på lika goda 2.20,6. Benny Wikström, handelsgymnasiet i Sundsvall, belade tredjeplatsen på 500 meter med 44,0 och blev femma på den längre sträckan med tiden 2.23,5. På bilden syns A-klassens bästa. Från vänster tvåan Tommy Lindbom, Stockholm, segraren Lars Johansson, Göteborg, samt Benny Wikström, Sundsvall, trea.

Det blev Toini Gustafsson, Lillhärdal, som ordnade den första svenska medaljen vid skid-VM i Oslo när dammilen avgjordes och hon fick en bronsmedalj som välförtjänt belöning. Hon sprängde därmed det starka ryska blocket som man allmänt hade räknat med skulle göra rent hus i damuppgörelserna. Nu fick Toini endast se två ryskor framför sig.

Som ett led i den moderna mentalsjukvårdens interna rationalisering planeras nu en betydelsefull omläggning av de manliga respektive kvinnliga klinikerna vid Sidsjöns sjukhus. Från och med i sommar genomförs en ny organisation på klinikerna vilket innebär att manliga överläkaravdelningen även kan ta emot kvinnliga patienter och den kvinnliga överläkaravdelningen manliga. Därmed uppnås bättre kontinuitet.