Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Skvadern ska hjälpa till att göra Norra berget till en folklig träffpunkt

Annons

Jan Westlund, ABF-man och tillförordnad sommarförsäljare av Sundsvalls mesta utsiktsberg, träffade i går för första gången "kompisen" som skall hjälpa till att förverkliga den gamla tanken: Att göra Norra berget till en folklig, festlig och trivsam träffpunkt. "Kompisen" är sedan årtionden rutinerad publikmagnet och riksbekant under namnet Skvadern. Nu är det meningen, att den skall lämna sin framträdande plats i Hantverks- och Industrimuseet och fira sommartriumfer i Övergårdsstugorna. "Det finns alla förutsättningar att 'sälja' berget i ökad utsträckning", säger Westlund. Inte minst med tanke på att fornhemsföreningen 60-årsjubilerar i år.

Gissa om det var uppåt hos ett par trehundra pensionärer, när ett av radions publikmässigt sett absoluta topprogram "Våra favoriter" spelades in i Ånge folkskola. Musiker, artister och tekniker som tillsammans med programledaren Gnesta-Kalle och producenten Bengteric Nordell i spetsen höll i trådarna med den äran. Thory Bernhards, Per Lindkvist, Sven-Erik Wikström, Claes-Göran Bringdal och Kjell Wigren sekunderade av Ricke Löws förträffliga orkester, och vem dök upp om inte allas käre vän Ante Nordlund från Mobacken (Stig Grybe) rivande applådåskor.

Sundsvalls brandkårs nya maskinstege gjorde en alldeles egen utflykt på måndagen. När brandbilen körde på Bergsgatan uppstod plötsligt något fel på linorna i stegen. Så gott som hela stegen "rann ut" och ytterligare en bil måste rekvireras för att skjuta in den långa stegen igen.