Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Stabilt "vårtecken" i vinterisen: Isränna vid Ortviken

Bogseraren ”Axel Enström” har ett hårt jobb med att forcera isen mellan Tjuvholmen och Ortviken för att bryta ny ränna. Isen är cirka 0,5 meter tjock. Isen föreföll ganska svårforcerad, och den kraftiga bogseraren med sina närmare 1 600 hk hade det tydligen arbetsamt. Det är närmast för att hålla isen öppen kring timret för timmerupptagning, som isbrytning måste ske, och vidare bryter man vid Tunadal för att ha fritt vatten att sänka kassunerna vid kajbygget.

Förslag till byggnadsplan för en del av Ri i Timrå finns nu utställd för granskning. Det är i stort sett Sandarna-området, där köpingen förvärvat ett område. Enligt byggnadsplanen skall här ges plats för ett hundratal egnahem. En del äldre bebyggelse finns på det aktuella området. Köpingen förvärvade på sin tid ett torp i Sandarna-området och i samband med detta köp hemställde markägarna i Sandarna om upprättandet av en byggnadsplan, omtalar kommunalingenjör Birger Hansson. Byggnadsförbud råder för närvarande i avvaktan på planens fastställande.

En ny jordbrukspolitik, som bland annat ger successivt sänkta priser på mjölk och margarin, bör inledas redan 1 september 1967, och en nedskärning av sockerbetsodlingen bör genomföras och sockerimporten ökas, vilket betyder att sockerpriset kan sänkas. Det uttalar socialdemokratiska partiets studiegrupp i jordbruksfrågor i en deklaration, som offentliggjordes av jordbruksminister Eric Holmqvist.