Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Stora brister i Stöde kommuns revision

En gammal IOGT-lokal utbjuds till salu. Bakom en sådan annons döljer sig mycket av en bygds historia. I IOGT-logerna, som växt upp tätt på 1880- och 1890-talen, fostrades många av de män som med tiden kom att ta säte och stämma i kommunal- och riksförvaltningen och inom det fackliga. Här fick man de första lärospånen i organisations- och föreningskunskap. I det här fallet gällde annonsen logen 174 Folkets väl, Strand, Alnö. Den enda kvarvarande av Alnöns sju IOGT-loger. Från vänster är det Axel Larsson, Karl Andersson och Albin Persson.

Skandalartade brister har de utredningsmän upptäckt, som granskat Stöde kommuns femårsrevision. Hela 16 sidor behövde utredningsmännen för att påpeka den bristfälliga skötseln av kommunala medel. Utredningsmännens salva utmynnar i en skarp reprimand däri det bland annat heter att det måste ske en omfattande omläggning av kommunalkontorets och nämndemännens organisation och det under kvalificerad ledning, något som nu i hög grad har saknats. Granskningsnämnden konstaterar beträffande räkenskaperna att 17 procent av utgiftsverifikaten inte attesterats eller utanordnats.

För 15:e gången i rad gick den traditionella tjugondagknut-dansen på Stora torget med Sundsvalls Tidning och logen Harmoni som arrangörer. Alla deltog med liv och lust i långdanserna, som leddes av Harmonis tomtar. För dragspelsmusiken svarade som vanligt Almer Ullberg.