Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Svårt för rådjuren i vinter - SCA ordnade räddningsaktion för att rädda rådjur i nöd på Armsjön

Annons

Snö och kyla. Minst 50 procent av rådjursstammen i Västernorrland har dukat under. Det ömmas och det med rätta för de späda varelserna som inte alls är anpassade för en tillvaro i äkta norrländskt vinterklimat. Jaktvårdare Anders Bylin och skogsfolk knuta till SCA har enbart denna vinter tagit vara på sju döda rådjur. I går kom rapport om att ett rådjur varit synlig på Armsjön. SCA:s jaktvårdskonsulent Anders Bergsten beslöt att dra i gång en räddningsaktion. Wäinä Hedback sätter fart på snöscootern och i pulkan står ST:s reporter Runner på knäna med en sprattlande råbock under sig. En hisnande räddningsaktion med lyckligt slut.

Något alldeles nytt för landet är den kranförarkurs, som började hos Sundsvalls stuveribolag. Man kan säga att kursen är påbyggnad till truckförarkurserna. Man har skattat en lastbilsmonterad kran med mycket stor kapacitet. Under skeppningsrushen de senaste veckorna har denna kran varit ovärderlig, men den kan också sättas in på andra områden, till exempel vid husbyggen. Det är tolv man som nu specialutbildas för att köra den här kranen.

Sedan mitten av januari pågår grovbrytningen av riksväg 83:s nya sträckning mellan Näset och Hermansboda, en sträcka på drygt två km som i sinom tid ska ersätta den nuvarande kurviga delen. Arbetet bedrivs i AMS regi och entreprenör är Age Näslunds Åkeri- och Grävmaskinsfirma, Sundsvall. Hösten 1967 räknar man med att hela detta avsnitt ska vara färdigt.