Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Sverige visar unga skor: Runda tån slår igenom

Annons

Aldrig har väl skomodet varit så ungt som den här våren. Inte endast för tonåringarna, utan för alla åldrar. Aldrig har svensk skoindustri haft en så markant egen profil, med så många nya modeller, så mycket av ung design och fantasi och så mycket färgglädje. Från vänster pop-sko med rund tå och bakåtställd klack samt T-slejf. På den här bilden ser vi vad svenska skodesigners menar med "ungt mode". Till höger om flickan en slejfmodell med kraftig klack, svängd under foten och smal slejf över vristen. Ovanför den ännu en slejfsko med kraftig klack och slejf över vristen. Väskan är liten och bullig.

Ett nytt omfattande takras inträffade i Sundsvall. Stora mängder våt snö och is rasade ned från taket på GA-skolans gymnastiksal och tryckte ihop taket på två parkerade personbilar. Flera smärre takras inträffade också på skilda håll i Sundsvall. Några större skador har inte inrapporterats.

Den helhjärtade svenska kampen mot tuberkulosen har lett till revolutionerande resultat. Bara för några generationer sedan spred tbc-bacillen död och fast i de svenska folkhemmen. I dagens läge är tbc-bacillen klart besegrad, men inte utrotad. Men i Sverige har den effektiva kampen mot sjukdomen lett till att sanatoriernas vårdplatser i allt större utsträckning upplåtits för annan vård. Avgående överläkaren vid länssanatoriet i Sundsvall Bengt Gustafsson har enbart positiva synpunkter att redovisa i kampen mot den förr så fruktade folksjukdomen tbc.