Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Timrådam blev hjälpreda för många handikappade och isbrytaren Oden lyckades inte forcera den metertjocka isen i Sundsvall

Annons

Fru Gerda Häggberg i Timrå är de polioskadades verkliga hjälpreda - trots att hon sedan de tidigare barnaåren själv är handikappad av polio. Varje dag är fylld av arbete och hon är vid det här laget ett välkänt och respekterat namn hos myndigheter och på sjukhus dit hon ofta själv kör sina polioskadade vänner. Lön i pengar har hon inte - men när de tekniska hjälpmedlen gör att en polioskadad kan gå eller en pensionsansökan blir beviljad, då har hon fått lön. I dag får hon erkännsamma ord vid länsavdelningens av Riksförbundet mot polio årsmöte i Härnösand.

Statsbrytaren Oden misslyckades med att forcera isvallarna in till Sundsvall och Gävle. Statsisbrytaren var på fredagen på väg norrut genom Bottenhavet och meningen var att bryta in till Sundsvall. Efter fruktlösa försök måste man gå norrut och vid 23-tiden rapporterade hamnkapten Sture Thidholm, Härnösand att statsisbrytaren var på väg in till Härnösands hamn. Redan på förmiddagen siktades statsisbrytaren från Bremö fyr. Oden försökte gå in till Sundsvall men de väldiga isvallarna kunde inte forceras. Isen utanför Sundsvall är upp till en meter på sina håll.

Är det långhåriga modsens saga all? Det frågar man sig efter att ha tagit del av rapporter från Stockholm. Frisörerna i huvudstaden har på senaste tiden kapat håret på ett ansenligt antal unga långhåriga. Lutar det månne åt samma håll här i Sundsvall? Jo då, man kan redan nu märka att intresset för modshår är i dalande bekräftar flera frisörer.