Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Trygghetens rot på ålderdomshem: "Vi gamla är som en stor syskonskara"

Annons

Värme och trivsel är dagens ålderdomshemsatmosfär. Ensamheten är inte svår åtminstone inte för pensionärerna på Ögården, Alnö. Där känner man sig som en stor syskonskara. Men visst kan man i rummens ensamhet låta tankarna vandra tillbaka i åren och minnas det gamla hemmet, familjen och alla de ting man höll kär. Under dagrumstavlan med Frälsaren som blickar ut genom fönstret mot det snödränkta Alnösundet sitter fru Lydia Brundin. ”Här på Ögården har vi det bra”, säger hon. Oskar Hägglund och Oskar Lindblom delar rum. Emellanåt tar Lindblom gitarren från väggen och stämmer upp en sång. Andra stämman svarar Hägglund för. Och i dörren står damer med silvrigt hår och lyssnar.

Fiffiga takskottare. Ett fiffigt sätt att skotta snö av taken, praktiseras i Sallyhillsområdet. Karl-Arne Nordlund och Gustaf Lundgren har en lång pappskiva med sig upp på taken. Denna lägger de med den glatta sidan upp, och använder så skivan som en rutschbana för snön. Metoden gör arbetet väsentligt lättare att utföra då de slipper kasta snön långa stycken. Tidigare har de båda snöskottarna i bland annat Jämtland utfört samma arbete med tunna plåtskivor, som också kunde böjas till praktiska rännor.

Inbrott har den senaste tiden förövats i fyra sommarstugor i Fläsian. Stugägarna har ännu inte kunnat uppge vad som försvunnit. Mycket tyder på att endast smärre tillgrepp skett. Däremot har viss skadegörelse skett.