Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Vapenvägrare ordnade julfest för söndagsskolans barn på Midlanda och köldrekord i Sundsvall

Det var julfest i "de samvetsömmas" förläggning på Sundsvalls flygplats. Det var söndagsskolans julfest för barnen på ön. Och ön är som bekant Skeppsholmen. Vapenvägrarna, som är åtta till antalet och utbildade för brandtjänst, är stationerade på flygfältet, har startat söndagsskola i sin förläggning. Och barnen har snällt gått dit. På bilden syns tre s.k. "samvetsömma" med de 17 ton tunga brandvagnarna på flygfältet. Från vänster är det Lars Jonasson, Värmland, Anders Berg och Göran Gustafsson, båda smålänningar.

Det här med kylan börjar bli tjatigt men nu kan det utan tvekan konstateras: December är det kallaste i modern tid i Sundsvall! Kanske även den snörikaste. En så lång köldperiod som vi drabbats av - start den 7 - har aldrig tidigare förekommit i december. Nu har vi bott i ett kylskåp halvannan vecka och tillvaron börjar bli litet stelfrusen. Normal decemberkyla med värden kring de 20 stannar i regel bara ett à två dygn. Den envisa köldknäppen i år är på väg mot slutet av sin andra vecka! Till detta kan vi bara tillägga att snödjupet i Sundsvall är imponerande 65 cm.

Julbordet på Stadt i Sundsvall blev under fredagslunchen plötsligt ett grishuvud fattigare. Ett par av gästerna - som ätit sig mätta och belåtna och betalat - fick för sig att de skulle ha sällskap ut av det grant utstyrda grishuvudet! Kriminalen kopplades in och men de bägge männen bedyrade för kriminalen att det var ett skämt och att de hade tänkt lämna igen huvudet senare under dagen.