Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST först i Sverige som e-papper

Sundsvalls Tidning blir först i Sverige med att testa så kallat e-papper i riktig produktion. – Om det här slår igenom på bred front kan det på lång sikt ersätta den traditionella papperstidningen, säger Svenåke Boström, medieutvecklare på ST.

Hur kommer framtidens tidning att se ut? Det är en fråga som alla tidningsföretag tvingas ställa sig. På bara några år har tidningsläsandet på webben ökat dramatiskt, och för att locka nya generationer läsare går det inte att enbart förlita sig på papperstidningen.
Ett alternativ som undersöks är det så kallade e-papperet. Det är en mobil elektronisk läsplatta som är lätt att ta med sig på bussar och tåg. Genom att ansluta läsplattan till internet får läsaren den senaste versionen av tidningen.
Förutom att läsplattan är lätthanterlig jämfört med en vanlig dator, har den också bättre upplösning.
En vanlig bildskärm har en upplösning på 72 punkter per tum. E-papperet har 170 punkter per tum, och det är så nära tidningskvalitet man kan komma, säger Svenåke Boström.
Men det finns också nackdelar med den nya tekniken.
Den överskådlighet som en papperstidning erbjuder är svår att återskapa i ett digitalt medium, säger Svenåke Boström.
ST har tidigare gjort ett test där läsare fått provläsa tidningen som e-papper, men nu i juni kommer det för första gången att ske med aktuella sidor. Under fem vardagar ska ett antal läsare få låna ett e-papper och kunna hämta hem dagens ST till läsplattan.
Det som ska testas är dels tekniken, dels läsarnas reaktioner.
Vi vill veta hur man tycker det är att läsa e-papperet och hur det är att navigera i det, säger Svenåke Boström.
ST är först i Sverige med att testa tekniken i skarpt läge, och andra tidning i världen. Under maj månad har även den belgiska tidningen De Tijd kommit ut som e-papper.
Varför satsar ST på e-papper?
Vi vill vara med i framkanten av utvecklingen. Det handlar också om att våra läsare ska kunna ta del av nya mediekanaler, säger Svenåke Boström.
Han tror starkt på e-papperet, som han på lång sikt anser kan ersätta den traditionella dagstidningen. Ett tänkbart scenario är att papperstidningen i framtiden bara kommer ut på helgerna, och läsarna får den dagliga tidningen som e-papper.
Ju fler läsare som väljer de nya mediekanalerna, desto fortare kommer utvecklingen att gå.
Om e-papperet blir en succé kommer man någonstans till en brytpunkt då det är för dyrt att trycka den vanliga tidningen, säger Svenåke Boström.

Fakta E-papper
E-papper är en mobil elektronisk tidning. Tidningen finns på en liten dataskärm som uppdateras via internet.
Till skillnad mot en vanlig dataskärm har e-papperet bättre upplösning och flimrar inte. Den går även att läsa i starkt ljus.
ST är en av tio svenska tidningar som ingår projektet DigiNews, som tillsammans med elektronikföretaget Irex (ett företag inom Philipskoncernen) håller på att utforma e-papper för kommersiellt bruk.
Nästa år kommer fler svenska dagstidningar att testa e-papper.
Läs mer på webben:
www.diginews.se
www.irextechnologies.com
www.e-ink.com
www.polymervision.com