Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST granskar jul- och nyårsfirandet i Sundsvall – så vilt går det till

ST har tittat närmare på hur hyggliga jul- och nyårsfirarna är i Sundsvall.
Här träder en annan bild fram av vad som brukar kallas den största våldshelgen.
Samtidigt gör supande föräldrar barn rädda för julen.

Dagarna innan julafton: Någon stjäl en äldre kvinnas gran – även julbelysningen ryker.

– Antingen är det någon som har haft fräckheten att ta hem den, eller också är det någon som är lika fräck och jävlas med henne, sa Lars-Åke Lemon, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, om händelsen i Sundsbruk 2013.

Brottet är inte bara av ovanligt låg karaktär – det är ytterst ovanligt.

Mer vanligt är att tjuvar går på klappjakt när shoppare lämnar sina bilar fyllda med julklappar. Det hände trebarnsmamman Erika Viklander, 32, från Härnösand för några veckor sedan på en parkering i Birsta.

– Det handlar om att tillfället gör tjuven, säger Hanna Rolinder, förundersökningsledare vid Sundsvallspolisen.

Trots mycket kontanter i omlopp under julhandeln visar polisens statistik – som inte är en rak spegelbild av brottsutvecklingen – ingen dramatisk brottskurva.

– Det är egentligen ingen märkbar uppgång av anmälda brott, säger Hanna Rolinder.

Juldagen innebär samtidigt krogkväll för många. Och polisen står beredd på alla hemvändare.

– Även om det inte är mycket brott på juldagen är det extra mycket människor i farten. Då är det viktigt att vi syns för att undvika brottslighet, säger Hanna Rolinder.

Årets mest våldsamma timmar har i många år utspelat sig på nyårsafton.

– Det har definitivt varit ett sådant mönster. Men nu tror jag det är på väg att tunnas ut, säger Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet.

En trolig förklaring är att våra dryckesvanor har förändrats. Och nog verkar nyårsfirare i Sundsvall hålla sig på banan – åtminstone sett till belastningen på akuten.

– Det är inte speciellt många som kommer hit då, säger enhetschefen Katharina Lindbergh.

Bilden av nyårsnatten som några av de mest hektiska timmarna på året för akutsjukvården i landet ifrågasätts alltså nu – av Sundsvalls sjukhus.

– Det är snarare att patienter kommer hit när de vaknar till och kanske har ont i foten efter att ha klivit snett kvällen innan, säger Katharina Lindbergh.

Har ni en ökad beredskap?

– Extra bemanning är inget som vi har pratat om i år faktiskt.

Hon går igenom fjolårets schema – bara en extra undersköterska. Förklaringen, enligt Lindbergh, är att det blivit lugnare i anslutning till tolvslaget:

– Förr i tiden var det mer. Sedan polisen började hälla ut alkohol för ungdomar tycker jag mig inte alls se lika mycket intoxikationer som tidigare.

Larm om våld i nära relationer tenderar däremot att öka när människor är lediga.

– Alkoholen är så klart en del av förklaringen, säger Sven Granath.

Alkohol gör också att barn möter julafton med en stor klump i magen.

– En del önskar att december inte fanns, säger Mona Örjes, ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s juniorförbund.

Hon fortsätter:

– Alla har bilden av att julen ska vara glad och mysig. När avståndet mellan barnens verklighet och idealbilden är så stor vågar de ofta inte säga något. Istället skäms de, fastän det inte är deras fel.