Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST-pokalen fyller 70 år

/

Brottningen var Medelpads verkliga paradsport på 1940-talet.

Därför väckte det ingen som helst förvåning att tre mattkämpar i Sundsvalls AIK tilldelades ST-pokalen under detta decennium: John Nyman (-41), Ivar Edlund (-43) och Gösta Andersson (-45).

Den sistnämnde är tvivelsutan den störste av dem alla. Han kallades Granit-Gösta och utsågs vid melleniumskiftet 2000 av en ST-jury till det forna seklets störste idrottsman i Medelpad.

Annons

Gästa tävlade i weltervikt, vann OS i London 1948, blev tvåa i Helsingfors 1952 och tillhörde den absoluta världseliten i 15 års tid.

Han var stenhård i kroppen och mer eller mindre omöjlig att få omkull i parterren.

Efter att ha avslutat sin långa glänsande mattkarriär gjorde Gösta ett jättejobb som tränare i sin kära klubb.

Tungviktaren John Nyman kallades SAIK-pappan, och det var i mångt och mycket hans förtjänst att Pelle Svensson med flera fostrades till mästerliga brottare i denna klubb.

Johns största merit under den aktiva karriären var ett OS-silver (i Berlin 1936).

Den förste historiske ST-pokalvinnaren var långdistansskubbaren Otto Lindström från Kovland. Han var ett konditionsfenomen och oerhört svårslagen i alla tävlingar av maratonkaraktär.

Otto gick ur tiden för ett par år sedan, men kvar i livet av 40-talisterna i ST-pokalens historia, är Gudrun Sjölén (gift Åkerberg) som var dåtidens skiddrottning i Medelpad.

Borta är målvaktslejonet Torsten Runsvik från Matfors, som egentligen bara hade en enda konkurrent om 1940-talets bäste fotbollsspelare i distriktet.

Den mannen hette Lennart Foppa Forsberg, pappa till Leif och farfar till lille Emil som nu är på väg att utvecklas till storspelare i GIF Sundsvall.

Av de övriga två friidrottare som tilldelades ST-pokalen under detta decennium blev maratonlöparen Anders Melin tolva i London-OS -48, stavhopparen Lars Andrén förbättrade högst sensationellt det svenska rekordet till 4.16 år 1946.

Alnö kunde uppvisa ett flertal framgångsrika boxare under 1940-talet. Den allra bäste var lille Gunnar Andersson-Gerdsdorff, som vann SM ett flertal gånger och dessutom kunde göra sig gällande i större sammanhang.

Sture Gottvall (-42) torde ha varit en eminent gevärsskytt, eftersom han snuvade halvdussinet toppbrottare på priset.

Det var hård konkurrens om ST-pokalen ett par gånger. Mest synd tycker man kanske om Svartviks bollbegåvade Eina Eriksson, som vann SM i bordtennis inte bara en utan två gånger (1946 och -48).

Ändå räckte det inte…

ST-POKALEN GENOM ÅREN

1940: Otto Lindström, Kovlands IF, friidrott.

1941: John Nyman, Sundsvalls AIK, brottning.

1942: Sture Gottvall, Sundsvalls SKF, skytte.

1943: Ivar Edlund, Sundsvalls AIK, brottning.

1944: Torsten Runsvik, Matfors IF, fotboll.

1945: Gösta Andersson, Sundsvalls AIK, brottning.

1946: Lars Andrén, Tunadals IF, friidrott.

1947: Gudrun Sjölén, Selånger SK, skidsport, längd.

1948: Anders Melin, Selånger SK, friidrott.

1949: Gunnar Andersson-Gerdsdorff, Alnö IF, boxning.

Annons