Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST-pokalens egentliga jubileumsår

I fjol firade ST-pokalen 75 år. Fantastiskt, tyckte vi och basunerade förstås ut att det var jubileum igen för Medelpads äldsta – och finaste – idrottspris.
Och nu är vi inne på det 76:e året sedan Otto Lindström från Kovlands IF erövrade premiärpokalen.
Men när det nu snart är dags att offentliggöra årets vinnare måste ser jag att vi kan fira jubileum i år också!

Annons

Sanningen är nämligen den, att när styrkelyftaren Fredrik Svensson fick priset förra året var det bara den 74:e pokalen i ordningen, eftersom det 1954 inte utsågs någon vinnare.

Sundsvalls Slalomklubbs Ingrid Englund vanna som första kvinna SM-guld i samtliga tre disciplinerna (störtlopp, storslalom och specialslalom) 1953 och kunde inte få priset en gång till året efter, då reglerna redan från start sade att man inte kan få priset mer n en gång. Och ändå var Englund i fantastiskt slag och slog till med en uppmärksammad seger i Österrike – i konkurrens med alplandet och mellaneuropeisk elit ...

När juryn sammanträder varje år brukar vi så här i december grotta ner oss i historien och under åtskilliga möten med legendariske krönikörkollegan Tony Pettersson (salig i åminnelse) försökte vi reda ut varför det inte fanns en enda värdig kandidat. Och Pettersson grävde varje gång i minnet från vad dåtidens jurymedlemmar kan ha sagt när han på sin tid träffade dessa då grånade gentlemän (jo, det var ännu mer mandsominerat då!).

Men det blev liksom ingen reda. Inga glasklara svar eller ens teorier.

Och det är ju så det är med ett avgörande jurymöte. Inget är det andra likt och det som verkat givet på förhand kan ta en helt annan vändning.

Årets kandidater är också ovanligt jämna, där Johannes Skagius, Anna Barthold, Emil Forsberg, Robin Nilsberth, Joakim Dvärby, Ulf Ohlsson och Eller Löfqvist är de kandidater som diskuterats.