Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST:s nya ansikte bakom rubrikerna

Det blir ingen dans på rosor, och han tänker inte dra någon vals. Däremot lovar han en och annan tango.

Möt ST:s nye chefredaktör, Mats Åmvall, med uppdrag att slimma organisationen.

Bor i Gävle. Jobbar i Sundsvall. Är Malmöbo.

Så beskriver nye chefredaktören sig. Den korta versionen.

Den längre versionen innehåller ord som proggliberal, eget ansvar, avtjänade fängelsestraff och släppa in Gud. Plus siffror som 35 år som journalist, 20 miljoner som ska sparas och ett antal huvuden som ska lotsas vidare.

Nya jobbet innebär att Åmvall går mot strömmen. I alla fall när han går från lägenheten i hamnen till redaktionen i Badhusparken.

Pensionär om två år

Han fyller 63 år om ett par månader och föryngringen på ST:s chefsredaktörsstol är ytterst marginell, men jobbet är både tidsbegränsat och tydligt definierat: om två år ska ST vara lönsammare. Och då går han i pension.

Då ska varken tidningen eller redaktionen vara sig lik.

– Det betyder inte att det blir sämre. Men det blir annorlunda, säger Mats Åmvall.

1 oktober smög han i gång på jobbet. Djupintervjuade redaktionen, såg folk i ögonen och lyssnade. Sedan lyssnade han på vad som satt i väggarna.

I dag är det hans sjätte dag som högste ansvarig för ordet, det talade och det tryckta, i ST. Om ett par månader presenterar han sina planer. Fast rubriken "Slaktaren från Hälsingland har anlänt" vill han slippa.

– Visst är det en eklut vi ska igenom och det går inte att undvika smärta vid en stor omgörning, säger han.

Företagets ömma tår är titeln på en av fackböckerna vid läsfåtöljen hemma i lägenheten i hamnen. Vid sidan om ligger Tomas Tranströmers dikter och i bokhyllan står Bibeln.

Han har läst alla.

Formad av proggen

1968 började han plugga i Lund.

– Klart proggen har format mig. Jag är väldigt mycket både vänster och liberal, säger han.

Allas lika värde, medinflytande på jobbet, jämställdhet mellan könen, men också människans fria vilja och egna ansvar är viktiga.

– Som människa har du ett ansvar både i stort och smått. Till exempel om du ser någon orättvisa på jobbet eller om ett barn far illa, då måste du påtala det, säger han.

Skilsmässobarn

1960 skildes föräldrarna. Mats var elva år och tog det hårt. Han och hans två äldre syskon bodde kvar hos mamman i Malmö.

Att vara skilsmässobarn gjorde att han spjärnade emot sin egen skilsmässa, men 1999 gick han och första frun, mamman till de tre barnen, skilda vägar.

– Jag har gått både i parterapi och egen terapi. Det borde alla göra för att få en tydligare bild av sig själv, säger Mats Åmvall.

Gift med konstnär

I dag är han omgift. Annika är konstnär med rötterna i Örnsköldsvik och det var kärlek vid första ögonkast när de träffades på en julfest för nio år sedan. 

I veckorna bor han i Mitthems trähus på första parkett för att se hur ett brobygge går till. På helgerna åker han hem till hustru och hund i Gävle.

– Det hörs lite tomt än i lägenheten, säger skåningen som raderat ut en och annan diftong under en mer än 30 år lång jobbresa genom Sverige, från Trelleborg i söder till Lycksele i norr.

En av hustruns tavlor hänger rakt fram i vardagsrummet. Lysande sten från Island heter den. På väggen vid läsfåtöljen och stereon sitter en inramad tavla med texten "Country music hummed here" broderat i korsstygn mellan prydligt broderade cowboyhattar och -stövlar. Jo, Åmvall nynnar gärna på country och hoppas få recensera folkmusikcountry i ST. Tavlan köpte han i Texas samtidigt som han köpte ett revolverbälte i skallerormsskinn. Dock avböjde han att köpa någon medföljande revolver.

Han är vapenvägrare. Och har suttit i fängelse för det, tre gånger.

Med åren har han vant sig att ta strid. Fast med orden som vapen.

Och långt om länge lät han tron och de kristna orden få plats i sitt liv.

– Gud har aldrig lämnat mig i fred, och till slut släppte jag in honom, säger han.

Passion för tango

Som nattchef har han skapat åtskilliga rubriker och löpsedlar och som gammal korrekturläsare är han van att hitta fel. De senaste 14 åren har han ägnat sig åt det som ekonomer lyckligt kallar samordningsvinster. Resultatet är Hälsingetidningar, en skapelse där samtliga fyra lokaltidningar i Hälsingland ryms och byter de texter som passar mellan redaktionerna.

Nu hoppas ledningen för Mittmediekoncernen, där ST ingår, att Åmvall ska hitta både samordning och vinster mellan och för ST och Dagbladet.

– Inför svåra beslut och möten brukar jag be en bön om klara tankar och varma hjärtan, säger Mats Åmvall.

Efter tuffa dagar på jobbet rensar han sig med tango. Dansen där det gäller att hålla hårt i sin partner, ta distinkta steg, hålla huvudet kallt i eldiga snurrar men framför allt – följa sin passion.