Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stackars "Folkehesten" Torpa Nils

Jag sitter här och tänker på stackars travhästen Torpa Nils. Han blev avlivad häromdagen för att han inte tyckte om att tävla i trav. Enligt tränaren var hästen bra på träningen men två (!) gånger hade den sparkat bakut på tävlingar. Den tyckte tydligen inte om startbilen? Därför var den livsfarlig och tvingades att dö.

Var det ingen som förstod att den här hästen inte ville tvingas till att springa med massor av saker i munnen, öron, piska med mera. Den ville som tjuren Ferdinand kanske bara lukta på blommorna och gå i en hage. Kanske var Torpa Nils ett år när träningen började och kanske två–tre år vid första tävlingen. Kusken vågade inte längre när Torpa Nils visade sin styrka, då fick hästen sona med sitt liv. Så otroligt grymt. Trav (jag vägrar att kalla det sport) har blivit en industri så stor och med så mycket pengar inblandat. Ingen tänker på att det är levande varelser som det handlar om och dessutom väldigt kloka djur, som har känslor precis som vi människor.

De är rädda om sitt liv som är det enda de har, precis som vi. Jag förstår inte hur detta kan få fortsätta.

Om hästen inte presterar är den inget värd. På travbanorna finns veterinärer, ändå stupar många hästar, sönderstressade troligtvis. De fraktas runt på vägarna och till och med på flyg runt om i världen vilket är onaturligt för en häst, och överhuvudtaget för djur. Människor satsar pengar på (i mina ögon) detta djurplågeri och skriker j-a häst när den häst de spelat på inte vinner.

Du stackars Torpa Nils, undrar hur många år du fick leva? Du hade ju 1 000 ägare i alla fall, men ingen av dem brydde sig. De sa att du måste dö för du var en fara för människor, jag skulle vilja säga motsatsen, människan var en fara för dig. Och nej, hästarna tycker inte att det är roligt och de har det inte så bra.

Sov så gott lilla vän! Tyvärr slutade det inte så bra för dig som för tjuren Ferdinand. Jag tänker på dig och dina stackars kompisar runt om på travbanorna.

Läs mer här: Torpa Nils blev avlivad

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

GB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel