Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stad i ljus - inget klimathot

Ljuger juleljusen, eller drar de så mycket ström som man kan tro?
Nej, vill man spara el ska man inte släcka lyset utan sänka inomhustemperaturen en grad och ta på sig fleecetröjan, säger Inger Axbrink på Sundsvall energi.

Staden dränks i ljus. Artificiella Betlehemsstjärnor hänger längs hela Storgatan och Orions bälte och Karlavagnen känns om möjligt ännu mer avlägsna. En kvällsvandring i ett julpyntat Sundsvall för tankarna till Las Vegas. Och folk ställer frågor, om vad det kostar och hur mycket energi som går åt.

I tider när klimathot och växthuseffekt så gott som dagligen står på agendan är det lätt att få för sig att glaciärer smälter snabbare och att översvämningar och skogsbränder kommer tätare om vi inte sparar in på elen.

Men den nya belysningen som sitter längs Storgatan och på torget har lysdiodslampor som har väldigt låg energiförbrukning. Den gamla belysningen som numera hänger över Köpmangatan har 15-wattslampor och de drar däremot mer ström, säger Inger Axbrink.

Den äldre belysningen består totalt av 3 500 lampor som kostar 500 kronor per dygn när de är tända.

Och den nya belysningen med 16 000 lampor drar bara en femtedel så mycket energi. Inför satsningen på den nya julbelysningen har vi, tillsammans med På Stan Citybolaget och Marcus Wiberg på Rummet, tänkt mycket på miljön. Det ska vara vackert, men inte kosta så mycket.

Belysningen som hänger på de olika fastigheterna längs gatorna i innerstan påkostas av respektive fastighetsägare.

Inger Axbrink har fått mycket frågor om hur rekordet i juleljus rimmar med en ökad miljömedvetenhet.

Människor undrar också om hur man ska tänka som privatperson och jag framhåller alltid uppvärmningen. Det är där det går att spara, liksom när det gäller användandet av elektriska maskiner som disk- och tvättmaskiner. På samtliga områden handlar det också om att man ska försöka ha moderna och bra grejer, säger hon.

För när det gäller energislöseri är det inte främst den finansiella krisen och kommunens sinande kassa folk har för ögonen. Oron handlar i stället om hur elförbrukningen påverkar miljön och om den rikedom som bara en välmående jord kan ge.