Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städade fram ännu en ovärderlig bok

I våras ledde bibliotekarie Görel Dahlins städning i bibliotekets magasin till att en ovärderlig 1400-talsbok kom i dagen.
Häromdagen hände det igen. I ett kassaskåp låg en 1400-talsutgåva av den kristne mystikern Bernard av Clairvaux´ predikningar, med vackert handkolorerade anfanger.

"Sermones beati bernardi abbatis clarenuallis incipiund feliciter" börjar den nyss funna boken. Det betyder något i stil med "Här börjar predikningarna av den lyckosamme abboten Bernard av Clairvaux".

För den som kan latin, och vill få sig till livs uppbyggliga ord av den medeltida munken och mystikern, är det inga problem att läsa i boken. Så har också många gjort: här och var finns anteckningar i kanten. Kanske kom de till i talgljusens sken i något kloster för hundratals år sedan.

I slutet finns ett prydligt register över predikoämnen med sidhänvisningar, och anfangerna har handkolorerats efter tryckning. Hur många exemplar av boken som finns bevarade i världen vet inte Görel Dahlin, men det kan knappast vara mer än ett par. Även om man vid 1400-talets slut befann sig i tryckkonstens barndom var det säkert både dyrt och omständligt att framställa en så tjock bok. Och att papperet är kostbart lumppapper ska vi vara glada för.

– En bok i dagens papper skulle ha vittrat sönder för länge sedan, säger Görel Dahlin.

Med tanke på boken ämne och att den är så välbehållen tror hon att den under en stor del av sin drygt 500-åriga levnad har förvarats i kloster. Annars vet man väldigt lite om var boken befunnit sig sedan den kom ur pressen 1481. Om någon lyckas identifiera de sidor ur andra böcker, som pärmens insida är lagad med, kan de kanske ge en ledtråd.

Man vet dock att predikoboken, liksom den lågtyska lagbok från samma år som Görel Dahlin fann i våras i bibliotekets magasin, ingick i en donation till Sundsvalls läroverksbibliotek 1906 från läkaren A. F. Christiernins dödsbo. Det finns också indikationer på att Christiernin övertagit samlingen som en helhet, men det är inte känt varifrån. När lagboken kom i dagen i våras visste dock Kungliga biblioteket att det hade funnits ännu en inkunabel, en bok tryckt före 1501, i samma samling.

– Men jag hade inte väntat mig att hitta den. Den förra boken stod ju i en vanlig bokhylla i magasinet med andra böcker som inte är ett dugg värdefulla. Den här fanns i ett kassaskåp där jag visste att det stod gamla böcker, och där har den stått kanske sedan 1950-talet, mörkt och svalt, säger hon.

Nu ska den medeltida boken skickas till något bibliotek som har bättre förutsättningar att ta hand om den.

– Den ska ligga tempererat och mörkt och behöver kanske lite vård. Den är inget för ett folkbibliotek att ta hand om, och för att visa upp den krävs extraordinära säkerhetsåtgärder, säger Görel Dahlin.

Och tyvärr verkar det som om det är slut med märkliga, ovärderliga bokfynd från Sundsvalls stadsbibliotek. Bara att det dyker upp två inkunabler inom loppet av ett år är fullständigt osannolikt.

– Men vi vet nu att det inte finns några gamla böcker kvar i magasinet, säger Görel Dahlin.