Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadstrafiken ställdes in under torsdagen – även Njurundabussar ställdes in och Alnöbor fick åka taxi

Din tur har ställt in all stadstrafik i Sundsvall på grund av halkan, beslutet gäller resten av dygnet. På Din turs hemsida skriver man att Njurundas landsbygdstrafik är inställd tillsvidare, däremot ska linje 120 fortfarande gå. Busstrafiken till och från Alnö ersätts med taxi.
– Vi vill bryta innan det blir olyckor, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din tur.

TV: Vi sände live med anledning av beskedet – hör vad Din tur och drabbade bussresenärer säger om de inställda bussarna.

– Regnet orsakar för hala vägar för att vi ska kunna köra just nu. Det är bedömningen som vi får in från förarna om hur väglaget är. Vi vill bryta innan det blir olyckor, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din tur.

Landsbygdstrafiken ska rulla på, men med förseningar.

På Södermalm var det besvärligt för bussarna vid 13-tiden. En buss som trafikerar treans linje fastnade på Gränsgatan och gjorde att andra bussar och övrig trafik inte kunde passera.

TV: Här bärgas buss 3 på Gränsgatan i Södermalm

Ett tag stod tre bussar på rad. Bussen som fastnat stod strax före 14 kvar i snödrivan och andra bussar fick backa därifrån. Vid 15-tiden var den fastkörda bussen bärgad.

– Vi har upplevt det här nu i över en månads tid med de hala väglaget så vi har en god känsla för när det är trafiksäkert och inte, säger Hans Fälldin.

– Det är bara att acceptera det är bättre än att det ska ske olyckor. Jag ska dela taxi med tre andra, så för mig är det okej, säger Margita Matsson, en passagerare som inte kunde ta bussen hem från stan.

Kommunen ansvarar för plogning och saltning men det är inte alltid resurserna räcker till när vädret är så här svårt. Passagerare som inte kan ta sig hem på grund av de inställda bussarna så går det att få ersättning.

– Man får lämna in en begäran om kompensation och då prövas det i förhållande till lagstiftningen, säger Hans Fälldin.

Från 14 december: Flera stadsbussar tas ur trafik på grund av väglaget: "Många kommer att drabbas"

Från 23 november: Många busslinjer i Medelpad inställda – elever fick stanna hemma från skolan

För Plus-kunder: Stort missnöje men ont om alternativ – så många mil av länets vägar saltas

För Plus-kunder: Besegra halkan – här är några klassiska fällor: "Halkan kan komma snabbt även om det ser snöröjt ut"