Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stafettkostnader ökar lavinartat i Ångermanland

Kostnaderna för stafettläkare har ökat lavinartat i Landstinget Västernorrland under åren 2011–2014.
Men på Sundsvalls sjukhus har andelen hyrkostnader för läkare legat kvar på ungefär samma nivå.
Däremot har det skett en kraftig ökning vid sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Att Landstinget Västernorrland i en ökande grad tvingas anlita stafettläkare, även kallade hyrläkare, är ett välkänt fenomen. Det brukar lyftas fram av både tjänstemän och politiker som ett av de allvarligaste bekymren för landstingets ekonomi.

Mellan 2011 och 2014 ökade kostnaderna för stafettläkare från 86 miljoner kronor till 135 miljoner kronor. Men det relativa beroendet av hyrläkare skiljer sig stort mellan länets tre sjukhus.

Vid Sundsvalls sjukhus har kostnaderna för stafettläkare pendlat mellan 13 och 14 procent av de totala kostnaderna för läkare under de här fyra åren.

Örnsköldsviks sjukhus har under samma tidsperiod ökat sitt beroende av hyrläkare från 20 procent till 29 procent.

Den största ökningstakten har Sollefteå sjukhus, som haft en okontrollerad ökning av andelen hyrläkare från 11 procent till 24 procent under samma period,

– För mig speglar det här svårigheten att hitta specialistläkare som vill ta anställning i Sollefteå och Örnsköldsvik, säger Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Är det ett skäl att ta bort verksamhet i Ö-vik och Sollefteå?

– Jag skulle vilja backa till hela idén med länsklinikorganisationen. Hela idén är att vi inte ska göra allt överallt och att vi ska effektivisera genom specialisering. Det här är kända fakta från erfarenheter i vården och det får effekter på olika håll och kanter, säger Ewa Back.

En annan aspekt är att det också börjar bli allt dyrare att hyra in läkare, eftersom konkurrensen ökar mellan landstingen.

– Det vi kan se är att prisnivån har drivits upp. Det visar hur ohållbart det här systemet är för landstingen i hela landet. Och om enheter har ett stort stafettberoende blir det också en svårighet när det gäller kontinuitet och utveckling av verksamheten. Det blir en tyngre vardag för fast anställd personal, säger Back.

Kostnaderna för stafettläkare var 61,1 miljoner kronor vid Sundsvalls sjukhus 2014, vilket är mindre än den totala summan för hyrläkare vid Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus som var 73,4 miljoner kronor.

Ändå har Sundsvalls sjukhus ett upptagningsområde på 150 000 invånare, betydligt mer än sjukhusen i Sollefteå och Övik, som tillsammans har ett upptagningsområde på 93 000 invånare.