Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stafettkostnader ökar lavinartat i Landstinget Västernorrland


Stafettkostnaderna fortsätter att öka okontrollerat i Landstinget Västernorrland.
Delårsrapporter visar att på två år har kostnaderna skjutit iväg med 44 miljoner kronor.
En kraftig ökning märks speciellt för hyrsjuksköterskor.

Bemanningsföretagens ökande närvaro i vården brukar pekas ut som landstingets kanske största enskilda bekymmer.

2013 låg hyrkostnaderna för läkare och sjuksköterskor på 103 miljoner kronor under perioden januari–augusti. I fjol hade prislappen stigit till 122,5 miljoner kronor under samma period.

När delårsrapporterna från landstingens olika vårdområden nu dimper ner har samma summa ökat till 147,8 miljoner kronor. Det är en ökning med 25 miljoner på ett år, eller en uppgång med 20 procent.

– Det är det stora problemet och en av de sakerna som ligger bakom de sparförslag som är lagda, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i landstinget.

Men det verkar vara ett olösligt problem?

– Ja, det är inte lättlöst kan jag säga, säger Margareta Berglund Rödén.

Men även priset för att hyra vårdpersonal ökar kraftigt. Det börjar helt enkelt bli svårare att locka inhyrd vårdpersonal att jobba i Norrland.

– Det finns marknader närmare storstäder som gör att många som jobbar som stafett hellre arbetar närmare hemma än långt bort, säger Rödén.

Fenomenet hyrsjuksköterskor är dessutom på väg att bita sig fast som ett stående inslag. Efter årets första åtta månader i fjol hade landstinget köpt stafettsjuksköterskor för 4,5 miljoner kronor, men den siffran har nu ökat till 11,9 miljoner. Det motsvarar en tillväxt med 164 procent.

– Det är jättebekymmersamt. Där jobbar vi med att se om rätt person gör rätt sak. Vi tittar även på kompetenstrappa och introduktionsprogram för att försöka rekrytera egna sjuksköterskor, säger Rödén.

Ewa Back (S) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och menar att frågorna kräver nationella åtgärder.

– Nu har hyrläkarproblematiken även slagit rot i Stockholm så nu är det ett nationellt problem. Jag tror att förutsättningar för att det ska komma fram nationella åtgärder är större än någonsin, säger Back.

Hon oroas även över trenden med allt fler hyrsjuksköterskor.

Är det inte billigare att höja sjuksköterskornas löner för att inte hamna i samma beroende av hyrsjuksköterskor som ni redan har för hyrläkare?

– Man måste välja en väg som är hållbar, långsiktig och säkrar kompetensutvecklingen. Då tror jag på kompetenstrappor. En löneökning är lätt att glömma bort efter ett halvår, säger Back.