Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan var en SD-dräng

Dagens Nyheters debattsida diskuterar fyra före detta företrädare för Kristdemokraterna och Centerpartiet migrations- och integrationspolitik. Det är en diskussion som är viktig att föra, men där det är lätt att göra sig ovänner.

I alla fall om man tillhör partier som står för en generös migrationspolitik samtidigt som man offentligt propagerar för minskad invandring och samtal med Sverigedemokraterna. Och det är precis vad skribenterna bakom debattartikeln gör.

Försörjningskraven vid anhöriginvandring bör bli hårdare – för att färre ska kunna återförenas i Sverige. Kategoriska och omedelbara avslag bör kunna ges till asylsökande från "säkra länder" – så att flyktingar ska kunna avvisas i klump. Vidare måste Migrationsverket få möjligheter att lägga mer krut på att avslöja lögnaktiga asylsökande – för att färre av fel sort ska komma hit. Skribenterna kräver också att proportionerna i mottagandet ska ändras så att fler kvotflyktingar ska kunna hjälpas – genom att volymerna av invandrare i övrigt minskas.

En av skribenterna, Staffan Danielsson (C), har drivit liknande krav under flera års tid. Då som nu hävdar Danielsson att kraven om mer restriktivitet i själva verket är uttryck för en vilja att slå vakt om en generös flyktingpolitik. De hårdare tagen framställs som ett sätt att motverka att "fler medborgare utvecklar negativa attityder till invandring".

Tidigare har Danielssons invandringsmotstånd motiverats med delvis andra argument. När diskussionen om fri invandring var som hetast inom C tillhörde Danielsson det riktiga bunkergänget. Den långsiktiga visionen om öppna gränser kunde han acceptera, men att realisera denna vision i ett enskilt land var orealistiskt, menade Danielsson. Centerpartiet borde enligt honom välja "socialliberalismen framför fri invandring".

Danielsson ser sig alltså inte som motståndare till visionen om fri invandring, han vill bara inte att själva invandringen i dagens läge ska vara särskilt fri. Den ska i stället vara hårdare reglerad och ekonomiskt villkorad. Dessutom bör relationerna till SD tinas upp, påtalas det som i förbigående.

Efter ett par år av tilltagande "modigt" engagemang i invandringsfrågan belönades Staffan Danielsson av C i Östergötlands län genom att petas ner från valbar plats på riksdagslistan inför riksdagsvalet 2014. Förmodligen i hopp om att han skulle sluta upp med att skada partiet genom att skriva provocerande SD-smekare i strid med partilinjen.

Men Staffan Danielsson vill nu kämpa vidare. Han tänker kandidera till riksdagen på nytt för att kunna fortsätta att driva sitt underliga enmansprojekt. Ett projekt som högst sannolikt retar gallfeber på partiledningen, och som krattar manegen för en helt annan partiledare än liberalen Annie Lööf.