Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på byggbranschen

Annons

Replik på "Så minskar vi utsläpp", ST 13 december.

Det är väl bra att jobba på inhemsk förnybar biobränsle men hur snabbt kan ni få fram detta bränsle?

Ni som sitter i kommunens förarsäte borde mycket snabbare påverka byggandet som påverkar miljön med cirka 35–40 procent. Kommunen skall bygga för cirka 10 miljarder inom en snar framtid, men bygger i dag såsom man byggde på 1960-talet och tror att detta är billigt.

Varför begär ni inte att alla nybyggen och byggnadsrenoveringar skall vara klimatneutrala i sin drift när ni övertar husen? Detta kan ni göra omedelbart och är helt i linje med den globala miljööverenskommelsen. Vad man ser i dag på kommunens pågående byggen så står isolerade ytterväggar öppna för väder och vind i månader och ingen bryr sig. Jag ställer frågan: Varför tror ni att vi har fukt och mögel i våra hus när man låter regn och fukt fritt få tillgång till att sugas in i isoleringen? Ingen skall tro att detta är torrt när beklädnaden monteras.

Har kommunen ingen kontrollansvarig? Eller har denna person ingen kunskap om fukt i byggnader?

Hur kontrolleras detta vid slutbesiktningen eller gör man bara en skönhetsbesiktning där små skrapmärken på målningsbehandlingar tas upp, vad som döljer sig i klimatskärmen kontrolleras aldrig. Skärpning gubbar och gummor.

Kommunen har en direktör som kommer från byggkonsultbranschen. Har han inte sett något, eller är detta helt accepterat av kommunens tjänstemän? Man kan undra om kommunens tjänstemän och politiker inte ser hur tokigt byggarna bygger.

Bygg miljöriktigt med bra kvalité och få cirka två procent högre initialkostnad för att få en driftskostnad som blir 50 procent lägre i driften än det kommunen bygger i dag.

Gör inte som de fyra villorna i Sidsjön. Hur skall privatpersoner kunna bygga miljöriktigt med kvalité när inte utbildade högskolepersoner inom byggbranschen kan bygga miljöriktigt. Hur resonerar man på kommunens fastighetsavdelning och vad gör fastighetsdirektören för att styra upp detta resursslöseri?

Inte konstigt att det saknas pengar i kommunens kassa med inkompetent personal och utan engagemang hos personalen.

Åke Mård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel