Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställde fel diagnos på skadat barn – Ivo riktar kritik mot läkare

En läkare har kritiserats av Ivo efter att ha tagit fel på ett barns skador vid en röntgenundersökning.

Det var under förra hösten som ett barn kom till Sundsvalls sjukhus med buksmärtor efter ha fått ett cykelstyre i magen.

Barnet röntgades och sjukhuset anlitade ett företag som granskar röntgenbilder under jourtid. En läkare på företaget granskade bilderna och ansåg att barnet hade en skada på mjälten.

Enligt rutiner granskade en annan läkare bilderna igen morgonen därpå och kunde då se en skada på bukspottskörteln, och inte på mjälten. Barnet överfördes sedan till ett annat sjukhus för vård av skadan.

Händelsen anmäldes till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, som har granskat ärendet. De väljer att kritisera den läkare som först ställde en felaktig diagnos. Om rätt diagnos hade ställts från början skulle det ha gjort att barnet kunde behandlas rätt snabbare, och då kunnat slippa onödigt lidande.

Den kritiserade läkaren har angett att det var tung arbetsbelastning och trötthet som påverkade att det blev fel vid tillfället, men ska enligt ett yttrande ta på sig ansvaret för felbedömningen.

FLER NYHETER:

Bil körde in i bergvägg i Matfors

För Plus-kunder: Klassisk vägkrog till salu – har serverat mat i över 30 år

Stulen bil efterlystes på Facebook – hittades vid Bergsåkers skola

För Plus-kunder: Par dog i tågolycka – polisen om den svåra utredningen: "Det är det som är så tragiskt"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.