Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställer in en tredjedel av kurserna

Staten bidrar med totalt 86 000 kronor till den student som läser naturvetenskap eller teknik på universitetet. För en humaniststudent utgår knappt halva beloppet. En av effekterna blir att den humanistiska institutionen på Mittuniversitetet ställer in en tredjedel av kurserna för vårterminen.

Det är tråkigt. Men vi helt enkelt inte råd att starta kurserna om vi inte fyllt upp studieplatserna. För några av kurserna kan vi erbjuda alternativet med internetbaserade eller traditionella distansstudier, säger Tomas Berglund som är prefekt på institutionen för humaniora på Mittuniversitetet.

Enligt utbildningskatalogen finns femtio kurser att söka till inom humaniora på Mittuniversitetet för vårterminen 2009. Nu blir femton av dessa inställda. Det gäller ett antal kortare kurser i engelska, historia, svenska och litteraturvetenskap samt samt helterminstudier i engelska, historia och svenska.

Vi har redan tidigare smalnat av kursutbudet för att klara ekonomin. Arkeologi och etnologi är två ämnen som vi tagit bort under senare år. På riksbasis finns det för många studieplatser i dessa ämnen.

Den humanistiska institutionen har dragit åt svångremmen i år för att eventuellt kunna satsa på flera nya kurser under nästa år. Samtidigt gör det nuvarande bidragssystemet att Mittuniversitetet satsar mera på naturvetenskap och teknik. Dessa områden ger mera pengar.

Förmodligen kommer de statliga anslagen till humaniora att öka något nästa år. Kanske har staten insett att det också kostar att utbilda humanister, säger Tomas Berglund.

Varje utbildning på universitetet består av ett antal kortare eller längre kurser som ger ett visst antal poäng. För att bedriva heltidsstudier krävs det att en student läser 30 poäng per termin.

För varje helårstudent som studerar humaniora, samhällskunskap och juridik delar staten ut ett grundbelopp på 20 849 kronor. Till detta kommer en prestationspeng på 17 984 som utgår när studenten har tagit sin examen.

För den helårsstudent som läser naturvetenskap och teknik utgår grundbeloppet 47 059 kronor samt för den som tar sin examen 39 686 kronor. Motsvarande belopp för den som studerar design är 133 353 kronor respektive 81 248 kronor. (2008).