Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stals från Sundsvalls museum – nu är oljemålningen av Bengt Lindström tillbaka

Den 14 oktober 2005 stals Bengt Lindströms oljemålning Under solen från Sundsvalls museum.
Nyligen lämnades den in på en auktionskammare i Sundsvall och nu är den i polisens förvar.

– Förutom oljemålningen så var det ett större grafiskt blad, några grafiska blad och en liten skulptur av Y:et, säger Daniel Unnis, enhetschef för kultur, utställningar och program på Sundsvalls museum.

Sammanlagt ska det ha rört sig om 16 verk som stals vid samma tillfälle.

– Målningen kan ha vandrat i flera led men vi hävdar vår bestämda rätt till verket.

Nu nästan exakt tio år efter stölden så dök det värdefullaste av verken upp på Auktionskammaren. Men hur mycket oljemålningen värderas till kan inte Daniel Unnis säga.

– Vi har ingen värdering, verken donerades av Bengt Lindström och sedan gör vi bara värdering om konsten lånas ut, så det finns ingen aktuell uppgift.

Polisen har ännu inte startat någon förundersökning så några ytterligare uppgifter har inte kommit fram.

Auktionskammaren tog kontakt med ordförande i Comité Bengt Lindström, Michèle Lindström, för att kontrollera äktheten när de fick in tavlan.

– Jag svarade auktionskammaren och berättade att den vackra målningen var den tavla som stals från museet. Den prydde framsidan på katalogen till den retrospektiva utställningen av Bengts konst. Men jag har inte haft något mer med det att göra, säger hon som är ordförande för Comité Bengt Lindström.

Auktionskammaren gjorde därefter en polisanmälan och polisen kontaktade sedan Sundsvalls museum och berättade att tavlan återfunnits.

Tavlan mäter 61 gånger 50 centimeter och donerades 1995 till Sundsvalls museum.

Mer om Bengt Lindström.