Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stanna på kyrkogården, Liv och Horace!

KOMMENTAR

Annons

Bitska kulturartiklar om mansplainande kulturmän tycks ha ingått i publiceringsplanen för nya SVT-serien ”Liv och Horace i Europa”. Ingen förhandsreklam nödvändig, den får vi på kultursidorna i form av Horace-gnäll.

Mansplaina är nyordet som fångar hur män gärna docerar för kvinnor, inte sällan om ämnen som kvinnan ifråga kan bättre själv.

Martina Montelius och andra som skrivit om Horace Engdahls utläggningar har inte fel. Men observationen är kanske inte så … oväntad. Ärligt talat, jag trodde att mansplainandet var hela programidén. SVT hakar på senaste trenden med malande män, typ.

Horace Engdahl och Liv Strömquist åker på en forna tiders bildningsresa genom Europa. Första avsnittet består av en kyrkogårdsvandring i Köpenhamn och jag tänker att programidén hade kunnat skalas ner till det. Stilla samtal på europeiska kyrkogårdar där kulturmän ligger begravda, tystade till slut.