Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stannar i skogen, men saknar riktig vinter

/
  • Två år. 1 februari var det två år sedan Christopher Thörnlund Johansson flyttade till sin stuga i skogen utanför Stöde. Där stannar han.

Projektet blev en livsstil och Christopher Thörnlund Johansson trivs bättre än någonsin i den lilla stugan utanför Stöde.

Inte ens stormen Ivar tidigare i vintras fick honom att överväga ett annat boende.

– Jag är ödmjuk inför naturens krafter, men även glad för det det gav mig, säger han.

Annons

Vintern är den årstid då Christopher Thörnlund Johansson trivs som bäst i skogen och den lilla stugan som han har döpt till Fridstaden. Vintern ger mest utmaning tycker han. Därför är det med viss besvikelse Christopher blickar tillbaka på väderleken de senaste månaderna.

– Jag tycker inte att det har varit någon riktig vinter. Det var en köldknäpp för några veckor sedan, men annars har det inte varit så mycket. Jag hoppas att det kommer mer snö så att man kan ge sig ut mer med snöskorna. Jag vill inte ha vår ännu, säger han.

En rejäl utmaning fick han dock i mitten av december. Stormen Ivar fick honom att lämna stugan, risken att skadas eller till och med dö, var överhängande.

– Jag hörde att det skulle komma en storm, men tog det varligt. Hur hårt kan det blåsa?, tänkte jag, säger Christopher Thörnlund Johansson.

När stormen kom var det med besked.

– Jag hörde hur det knakade och det föll träd två meter från stugan. Då funderade jag på om jag skulle klara mig om jag hamnade under ett träd. Jag skulle jobba dagen efter och eftersom det tar 8 timmar och 15 minuter till stan packade jag en ryggsäck och tänkte gå dit. Sedan ringde min bror och sade att han kunde köra och hämta mig. Jag sprang till Stöde där min bror och far hämtade mig. Jag var inte alls orolig, med det var de. Det var en av de absolut häftigaste upplevelser jag har haft. Det var stjärnklart och jag var alldeles ensam. Jag fick springa som i en hinderbana för alla fallna träd, säger han.

Dagen efter var han tillbaka i stugan för att se över den.

– Tre träd hade fallit över huset, men det hade klarat sig.

Rädd var han inte när Ivar kom.

– Jag tog det för var det var. Nu har jag ännu mer förståelse för naturens krafter och är tacksam att jag fick uppleva det. Dessutom slapp jag fälla träden och har fått mycket ved, säger han.

Hans livsstil har även uppmärksammats nationellt. Nyligen var han med i SVT:s Go´kväll där han berättade för Pekka Heino om livet i skogen.

– De hörde av sig och undrade om jag var intresserad av att vara med. Det kunde jag väl, tänkte jag. Det var kul och de var jätteproffsiga, säger han.

Faktum är att Christopher delade ett intresse med Pekka Heino.

– Han gillade att hugga ved, så vi fann varandra lite grand där. Tydligen fick han inte hugga mer ved hemma eftersom de inte hade någon plats för det. Jag tänkte ge honom en invit att han får komma hit och hugga ved om han är i närheten, säger Christopher Thörnlund Johansson.

Denna text kommer från Sundsvall Nyheter.

Annons