Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Står Natoskepsis eller Natostöd på agendan?

Som man ropar i skogen får man svar, ett talesätt som man ofelbart kommer att tänka på, när man tar del av olika opinionsundersökningar avseende svenskarnas inställning till ett eventuellt Natomedlemskap. I Mittmedia (bland annat ST) hävdades den 11 januari att ”Natostödet är rekordstort”, då enligt den årliga undersökningen från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) 49 procent skulle vara positiva till medlemskap men ”rekordlåga 34 procent anser att Sverige bör stå utanför Nato”. I Dagens Nyheter redovisades i början av året Ipos opinionsundersökning – men där är siffrorna de motsatta: 50 procent mot medlemskap, medan 34 procent vill att vi ska gå med! Den 20 januari redovisar SvD ytterligare en undersökning, Sifos, sen maj förra året. Där redovisas också 50 procent negativa till medlemskap och 34 procent för.

Vilken agenda har MSB – och Mittmedia/ST - när man basunerar ut att Natostödet skulle öka? Liberalerna är det i särklass mest Natovänliga partiet, så där anar man strax en anledning att mörka hur det egentligen förhåller sig.

Det som sällan redovisas i samband med opinionsundersökningar är hur frågorna ställts. Inte minst mot bakgrund av de disparata svaren i de olika undersökningarna så undrar man. I ett så pass allvarligt sammanhang, där det är fråga om att totalt sälja ut den sista resten av svenskt oberoende och neutralitet, som Natokramarna avser, skulle lämpliga frågor kunna vara följande:

Tycker du:

* Att vi ska gå med i Nato, den organisation, som toppstyrs av USA och som sedan andra världskriget har startat fler krig, störtat fler regeringar i länder på flera kontinenter än något annat land, med eller utan Natos medverkan?

* Att vi ska vara med i Nato, som har 7-800 baser runtom i hela världen, i alla världsdelar, och därmed bidrar till att hota den internationella säkerheten?

* Att vi bör kräva ett slut på Natos stridsövningar på och kring svenskt territorium, avsluta Partnerskap för fred (!), dra tillbaka ansökan om värdlandskap och därmed visa omvärlden att Sverige är ett land som prioriterar fred och avspänning istället för upprustning?

* Att vi ska kräva av vår regering, att sluta sälja vapen, stridsplan och annan krigsutrustning till andra länder och istället satsa på civil produktion?

Tänk så mycket hjärnkraft som kunde satsas på samhällsutveckling stället för på allt mer sofistikerade sätt att sprida död och förintelse som tvingar människor på flykt.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Eva Rudström

ordförande Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel