Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Star trek - en kantstött succé

Med sex tv-serier och elva filmer i bagaget sedan 1966 är Star trek en av underhållningsbranschens mest framgångsrika koncept. Men det började med en rejäl flopp.

Gene Roddenberrys tv-serie Star trek började sändas hösten 1966 i USA. Tanken bakom serien var "en västernserie i rymden", men ambitionen var högre ställd än så.

I en framtid där mänskligheten lämnat orättvisor bakom sig och istället börjat utforska rymden hoppades Roddenberry i fiktionens form kunna diskutera då dagsaktuella händelser som Vietnamkriget och medborgarrättsfrågor.

Men den stora framgången uteblev. I den välkända vinjetten där befälhavare James Kirk (William Shatner) inleder med frasen "Space, the final frontier" sägs att USS Enterprise är ute på ett femårigt uppdrag, men redan efter tre år fick Roddenberry avsluta utforskandet av nya världar.

Under 70-talet vann serien nya fans genom repriseringar. En kortlivad tecknad serie gjordes, och en ny serie kallad Star trek: Phase II planerades, men i kölvattnet av framgångarna för Star wars och Närkontakt av tredje graden bestämdes att man skulle satsa på vita duken.

I slutet av 1979 gick den första långfilmen upp. Det var i ärlighetens namn en rätt sömnig historia, men filmen blev en tillräckligt stor hit för att ett helt koppel skulle följa under 80-talet. Störst framgångar rönte tvåan Khans vrede och fyran Vägen hem, som i regi av Leonard "Spock" Nimoy nominerades till fyra Oscars.

Framgången födde nya tv-tankar. Hösten 1987 hade Star trek: The next generation premiär, den mest framgångsrika Star trek-serien av alla med Shakespearetolkaren Patrick Stewart på kommandobryggan som befälhavare Jean-Luc Picard.

På 90-talet nåddes kulmen då långfilmer om Next generation-besättningen gick på bio samtidigt som tv-serierna Deep Space Nine och Voyager visades på tv.

Men på 2000-talet har Star trek vacklat. Filmerna blev med tiden tillställningar för de redan invigda, och förnyelsen man sökte i den sista (?) serien Enterprise - mer sexiga skådisar och action, mindre vetenskapligt snack om nebulosor - föll platt. Kidsen gillade helt enkelt inte Star trek längre.

I JJ Abrams nya film - endast kallad Star trek - nollställs räkneverket. I öppningsscenen får biopubliken se James Kirk födas. Om det är en återfödelse för hela konceptet återstår att se.