Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Star wars" tänder nya stjärnor

Årets mest omtalade film får biopremiär på onsdag. I "Star wars: The force awakens" har 23-åriga Daisy Ridley huvudrollen som Rey - och hon vet att hon kommer att bli världskänd över en natt.
– Folk lägger redan ut bilder på sig själva som Rey på Instagram och jag tycker det är gulligt, säger hon.

Annons

Att säga att den sjunde "Star wars"-filmen är årets mest hajpade är att ta till i underkant. Miljontals fans världen över räknar ner dagarna till premiären (i Sverige och några andra länder den 16/12, i övriga världen 18/12), och teorier om vad som händer i filmen har stötts och blötts i månader.

Regissören JJ Abrams första reaktion när han fick erbjudandet om att göra filmen var att tacka nej. Förslaget kändes "skrämmande", säger han och han tyckte dessutom att han hade gjort sitt när det gällde uppföljare.

– Men sedan började vi tala om det. Och till min förvåning kändes det plötsligt helt rätt.

Han såg själv sin första "Star wars"-film när han var elva år gammal, och säger att han aldrig kommer att glömma känslan han fick då.

– Den förde mig bort till en annan värld, den fick mig att tro på denna andra värld. Det fanns hjärta och det fanns hopp i berättelsen, och det gjorde ett oerhört intryck på en elvaåring.

Veteranerna Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fischer är med i den nya filmen. Men huvudpersonerna spelas av två unga britter - Daisy Ridley och John Boyega, båda 23 år gamla. Han är känd i England efter kultfilmen "Attack the block".

– Jag har ju lite grand hunnit vänja mig vid att få uppmärksamhet, men jag vet att det inte liknar någonting mot det som kommer nu. Jag ser fram mot det med skräckblandad förtjusning, säger han.

Ingen press har fått se filmen i förväg, och allt är hemligt, vilket innebär att TT har fått göra intervjuer utan att kunna tala om innehållet i filmen. Skådespelarna värjer sig för alltför detaljerade frågor. När Daisy Ridley får frågan om hon är bra på att slåss med lasersvärd, säger hon:

– Ah, en kuggfråga... låt oss säga att jag är bra på att slåss med den påk ni ser mig ha i filmens trailer.

Hon är inte bara ny i "Star wars"-världen, det är nu hon lärt sig uppskatta den.

– Ingen i min familj var något hängivet fan. Det fanns ju alltid där i periferin, eftersom det är ett sådant popkulturellt fenomen. Jag såg filmerna, det var det, det var min enda relation till "Star wars" då. Självfallet såg jag om dem nu, med ett något annorlunda perspektiv.

Hon har kontrakt på att vara med i "Star wars del VIII", där inspelningen börjar tidigt 2016. Men redan under nästa år kommer en fristående "Star wars"-film, "Rogue one", som utspelas i perioden mellan film nummer tre och fyra i serien. Felicity Jones har huvudrollen. Regissören Gareth Edwards säger:

– Hon spelar en rebellsoldat, och kommer att bli fantastisk. Riktiga soldater är inte enbart tuffa utan är också humoristiska och ömsinta, och detta kommer Felicity att få fram.

Och handlingen då? Jodå, lite får vi veta:

– Det är en mörk tid, jedikrigarna har ju nästan blivit utrotade. En liten skara rebeller försöker stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, som de vet är under konstruktion.

Läs även:

Miljoner för "Star wars"-föremål

Ingen Jar Jar i nya "Star wars"

Den åldersgränsen får nya Star Wars-filmen