Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark dystopi och thriller

Bokrecension
Anna Jakobsson Lund: Aldrig ensamma
Annorlunda förlag

Vännerna Ava, Levi och Leymah lever i en dystopisk diktaturstat som är likriktande, regelfast, effektiv och omänsklig.

De arbetar för motståndsrörelsen; bland annat är Ava infiltratör och får göra stora personliga uppoffringar för att lura motståndarsidan. Men hon har även en egen agenda: att hämnas sin mors död.

Här finns också Levis syster Lo som blivit apatisk efter att ha skadats i kampen, och vännerna måste också hitta ett sätt att väcka henne. Levi har drogproblem men också stora sinnesgåvor. Han kan ta sig in i folks sinnen - mycket användbart om han tränar upp förmågorna och blir fri från sina problem.

Sundsvallsförfattaren Anna Jakobsson Lund har fått många lovord för sin första bok, "Tredje principen", och här är nu del 2 i en utlovad trilogi. Jag har inte läst del 1 och därför tog det mig tid att komma in i denna bok. En kort resumé hade varit till stor hjälp som tändsats för både handling, miljö och personporträtt.

Berättelsen är dov, rapp och mörk, allvarsam och glasklart skriven; en sorts Matrix-värld som författaren elegant fogar ihop bland annat genom att skapa ord och begrepp typiska för denna kultur. Det handlar som brukligt om kamp, vilka som är att lita på och inte, spioner och kontraspioner - och om mentala förmågor utöver det vanliga. Ett spår som väcker mitt intresse är Levis sinnesträning och upptäckten att något förgörande lurar i hans inre, en mental parasit. Ett annat är kampens tre delar - Motståndets väg, Kärlekens väg och Kunskapens väg.

Samtidigt blir inte personerna, trots allt de är med om, riktigt levande för mig; de är mer funktioner, figurer i ett spel än äkta människor fulla av motstridiga sidor och tankar. Kanske hänger det ihop med att de inte ibland har roligt, slappnar av, tappar masken; inte träder ut ur sin allvarsamhet och sina roller. På slutet uppstår en värme mellan Levi och Ava som får dem att vibrera lite mer, och särskilt Levi får vassare konturer i slutfasen.

Men som dystopi och thriller är boken stark. Språket har en driven författares flyt, spänningen är stor, uppgörelsen på slutet oväntad. Och ett system som förbjuder politiskt eller religiöst engagemang (och alla annan hängivenhet mot något annat än de egna principerna); där demokratin är en myt från det förgångna, kunskap inte är fri och där få kan tala gamla språk och tyda skrifter, känns dessvärre inte särskilt långt borta i dag.

Ett system vars mål är att värna sig självt, där förbud och regler blir missunnsamhet och ren maktsträvan, blir alltid destruktivt. Utan kärlek att skydda är alla skyddsmekanismer förfelade - det står tydligt i denna bok.

Läs om "Tredje principen"