Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark reaktion efter konfirmandernas nattvard

I Ånge får konfirmanderna vin med alkohol när de tar nattvarden, vilket har väckt reaktioner.
– Jag tycker det är fruktansvärt att en 14-åring ska få sin alkoholdebut i kyrkan, säger en mamma.

Det var innan jul som mamman fick höra talas om att det i samband med konfirmandernas nattvarder i Ånge bjuds på vin som inte är avalkoholiserat.

En uppgift som hon senare fick bekräftad av en anställd i församlingen, med tillägget "de doppar ju bara lite".

– Jag tycker det är fruktansvärt att en 14-åring ska få sin alkoholdebut i kyrkan. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att de gjorde så, det är ju langning till minderåriga, säger mamman.

Även om mängden vin är ringa så tycker hon ändå det skickar helt fel signaler.

– Barnen försöker man uppfostra att inte ens smaka i den åldern. Sedan kan det finnas föräldrar med alkoholproblem, eller barn som äter mediciner som absolut inte får blandas med alkohol, säger mamman.

Kyrkorådets ordförande i Borgsjö-Haverö Leif Byqqvist känner till kritiken, men betonar att det är extremt små mängder det handlar om.

– Det konfirmanderna gör är att de doppar en oblat i vinet, så det rör sig i mesta fall om ett par droppar, säger han, men lovar ändå ta med sig frågan.