Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka färger på tyg

Almamia lilla scen

Art by 2 hearts - verk av Katarina Grazyna Dymarek och Svenåke Boström

30 oktober - 9 november

Ett konstnärspar är för det mesta två konstnärer som bor ihop men skapar var för sig. Så gör inte Katarina Grazyna Dymarek och Svenåke Boström: de gör allt gemensamt och i samförstånd, från idé till slutfinish.

Utgångspunkten är tyg och färg; den exakta tekniken är konstnärernas hemlighet. I den samling som nu visas hos Almamia tycks det också som om det är tekniken som är central: utgångspunkten är att se vart den kan föra, inte primärt att uttrycka en bildidé eller en känsla.

När tyget veckas initierar det former som, med färger och accenter, framhävs. I vissa fall blir det ett enkelt landskap; ibland kan man se stalaktiter, flammor, bergstoppar, nerver i en vissnad blomma, linjer i en hopkrupen insekt. Färgerna är starka och sprakande.

Vad man ser är förstås upp till betraktaren, men det finns titlar, ibland med humor: en bjärt grön bild heter "Frozen salad", en gulröd "German flag in disorder".

I presentationen står att denna konst "passar speciellt bra i moderna, designade hem, men även är perfekt i offentliga miljöer...." Och det är så de känns: bilder i gränslandet mellan konst, dekoration och design, tänkta att smälta in och tilltala en modern, inrednings- och designintresserad publik snarare än den trogna konstpubliken. Det man ofta saknar är just det egensinniga, motspänstiga; det som gör en bild till centralpunkt i stället för en del i en helhet.

Mest spännande blir det där bilderna är som mest sammansatta, där variationen och detaljrikedomen är som störst. Min favorit är en obetitlad, privatägd bild, som mer än de andra bygger på småskalig penselföring, där inslaget av tyg är mindre och färgspelet mer komplext.

Men säkert kan många hitta exakt vad de söker bland dessa häftiga färger.