Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka känslor när Sundsvallsborna diskuterade skyskrapan: "Den skulle förstöra sekelskiftesmiljön"

Den hissas och dissas. Den planerade skyskrapan på Stora Torget kan stå klar till 400-årsjubileet 2021. Det hörs många positiva röster men inte alla välkomnar förslaget.
– Den skulle förstöra sekelskiftesmiljön, säger Staffan Henriksson

Under lördagen hade Sundsvallsborna bjudits in till Stadshuset för att diskutera den planerade skyskrapan på Stora torget. Företagaren Nicklas Nybergs visioner är lika höga som ett 38-våningshus och han var på plats, liksom en del politiker och tjänstemän från kommunen.

Läs även: "Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget"

– Det måste göras en ny detaljplan, vilket tar ett par år, och sedan beräknas bygget pågå i två år, så det är realistiskt att den ska kunna vara klar till Sundsvalls 400-årsjubileum 2021, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men det är inte alla som uppskattar planerna. Staffan Henriksson tror att kommande generationer kan klandra beslutsfattarna om höghuset blir verklighet.

– Den förstör sekelskiftesmiljön. Placera den vid Selångersån eller var som helst, men inte på torget, säger han.

Gunvor Swenning tycker inte heller att platsen är den rätta. Hon vill också ha svar på vilka som är sakägare och som kan överklaga eventuella beslut.

– Är det alla Sundsvallsbor eller bara fastighetsägarna i närheten? undrar hon.

Från stadsbyggnadskontoret förklarar man att sakägarna inte är så många men att samrådskretsen är desto större och både Sundsvalls kommun och länsstyrelsen kommer att vara inblandade.

– Ska de som har klöver och äger lägenheterna ha balkongerna mot torget så de kan titta ner på oss vanliga dödliga? undrar Gunvor Swenning lite skämtsamt.

Så är det tänkt enligt ritningen och Nicklas Nyberg medger att lägenhetspriserna kommer att ligga i det övre spannet, men var de kommer att landa vet han inte.

Men det hörs också positiva röster om den planerade satsningen.

Läs även: "Skyskrapan stoppar ombyggnaden av Stora torget"

– Det här kommer att utveckla stan. Vi kan inte bara bevara det gamla, det måste hända nya saker också, menar Hans Bonér.

Hustrun Lisbeth håller med.

– Vi köpte idén på en gång, men det finns många nejsägare, konstaterar hon.

Men företagaren Nicklas Nyberg känner inga tvivel. Han berättar utförligt om det stora garaget som ska ligga under jord och som ska fungera som grund till hela bygget.

Till veckan lämnar han in handlingarna som ska leda fram till att det upprättas en ny detaljplan för Sundsvalls innerstad.

Läs även: Nicklas Nyberg köper Wifstavarv