Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka känslor på förintelsens minnesdag

På Timrå gymnasium uppmärksammades förintelsens minnesdag.
Förintelseöverlevaren Emerich Roth var på plats för att visa film och berätta om sitt liv i de koncentrationsläger han genomlevt.
– Det är så sorgligt, jag har sett filmen förut och jag grät lika mycket nu som då, säger eleven Anna Westin.

På Timrå gymnasium uppmärksammades i går förintelsens minnesdag.

Överlevaren Emerich Roth var på plats för att visa sin egna film och berätta om sitt liv i de koncentrationsläger han genomlevt.

– Det är så sorgligt, jag har sett filmen förut och jag grät lika mycket nu som då, säger eleven Anna Westin.

Minnesdagen inleddes med filmen "Förintelsens ögonvittnen" som handlar om Emerich Roths familj och deras öde i koncentrationslägren.

Filmen blandar autentiska och fiktiva bilder till Emerichs berättelse om sin kärleksfulla uppväxt med sin familj i Tjeckoslovakien.

Efter filmen steg han livs levande in i aulan. Eleverna verkade tagna av stunden, inte ett ljud hördes när han steg fram till mikrofonen.

Med 25 års besök på 1800 skolor har den 92-årige grå pantern nått många ungdomar landet över.

– Att resa runt i landet som jag har gjort, är mitt bidrag till att försöka förhindra våld och hat, säger han.

Han nämner många exempel på manliga hatare och ställer oss sen frågan: varför blev det just han?

Enligt Emerich är svaret avsaknad av kärlek i barndomen.

– Mina många års erfarenhet som socialarbetare visar att de flesta pojkar som blir hatare saknar en kärleksfull pappa, eller en bra manlig förebild. Skolans värsting blir kanske ingen ny Hitler, men kan orsaka mycket skada för omgivningen om vi vuxna och skolan inte ingriper i tid.

Anna Westin går samhälle årskurs tre. Hon är märkbart tagen efter filmen.

– Det är så viktigt att alla förstår att det har varit så här. Anna är en av eleverna som fick ta emot 27 januaripriset av Emerich Roth.

Priset består av ett bidrag till en Auschwitzresa som hela klassen ska åka på i februari.

På eftermiddagen invigdes kuben för mänskliga rättigheter ute på skolgården. Eleverna fick klä den invändigt med post-it lappar som besvarade frågan: vad är medbestämmande för dig?