Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka krav på fler krispaket

Regeringens krispaket ska ge 30 000-40 000 arbetslösa jobb eller utbildning de närmaste åren.
Arbetslösheten befaras dock växa mångdubbelt mer.
Företag, fack och oppositionen kräver mer åtgärder.

Efter veckor av högljudda krav på nya stimulansåtgärder presenterade regeringen nya satsningar för att möta lågkonjunkturen. Krispaketet innehåller åtgärder för 8,3 miljarder kronor nästa år. Det ska läggas till satsningarna på 32 miljarder i budgeten för 2009 som ännu inte börjat verka.

– Det vi ser nu är den mest kraftfulla stimulansen av någon ekonomi i hela Europa, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (m) till TT.

Men krispaket kritiseras för att vara magert. Konjunkturinstitutet (KI) vill se ”mer av allt” och anser att det hade varit bättre att ta i för mycket än för lite nu. Flera storbanker är inne på samma linje och räknar liksom KI med att regeringen måste komma med mer. SE-banken tror på åtgärder för ytterligare fem miljarder 2009.

Krispaketet innehåller fler platser i yrkesutbildning för vuxna och i gymnasial vuxenutbildning. Arbetspraktiken ska utökas. Fler ska få praktisk kompetensutveckling, så att de inte förlorar kontakt med arbetslivet. Den blir dock max tre månader.

Det blir också billigare att anställa långtidsarbetslösa i så kallade nystartsjobb.

Byggbranschen ska stimuleras genom skatteavdrag för den som bygger om eller renoverar sitt hus eller bostadsrätt. Hyreshus omfattas inte, vilket byggfacket och hyresgästföreningen kritiserar.

En miljard satsas också på underhåll av järnvägar och vägar.

Totalt beräknas förslagen ge 8 000 jobb och 23 200 utbildnings- och praktikplatser 2009. De siffrorna växer till 10 100 respektive 32 000 år 2010.

Samtidigt får arbetsförmedlingen ökade resurser för att hitta jobb åt 30 000 personer.

Få nöjda röster hördes på fredagen. Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson anser att småföretagen bara fått småsmulor.

– Jag utgår ifrån att regeringen redan i morgon sätter sig och funderar på nästa åtgärd, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är mycket kritisk till att det inte ges lånegarantier till industrin.

– Ordet industri nämns inte i en stund när industrijobben försvinner i tusental, säger han till TT.

Som väntat vill oppositionen se betydligt större satsningar, till exempel mer pengar till kommunerna och mer i plånboken för pensionärer och barnfamiljer.

Regeringen uppger att man valt förslag som ger mest jobb per krona och statsministern varnar för att vidlyftiga satsningar skulle tvinga fram skattehöjningar.

I sina senaste bedömningar ser regeringen en risk för att antalet arbetslösa kan stiga med omkring 150 000 till 2010. Enligt finansdepartementet skulle det kosta mellan 150 till 400 miljarder kronor för staten att genom olika åtgärder hålla kvar arbetslösheten på dagens nivå. Men fler åtgärder från regeringens sida är inte uteslutna.

– Vi kommer till slut att häva detta (lågkonjunkturen) och komma in i bättre tider, säger Fredrik Reinfeldt.