Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka reaktioner efter artikel om utvisningshotade Alexander: "Trodde att Sverige står bakom barnkonventionen"

Utvisningshoten mot Sundsvallspojken Alexanders familj väcker starka känslor.
– I min värld är det fullständigt orimligt att utvisa en elvaåring som har varit i Sverige hela sitt liv, som bara talar svenska och är svensk ända ner i tåspetsarna. Jag som trodde att Sverige står bakom barnkonventionen, säger Hans Brynielsson (KD), ledamot i socialnämnden.

Från organisationen Rädda Barnen kan man inte uttala sig om enskilda ärenden, men när det gäller barn i stort, och särskilt barn på flykt, vet man att stora livsomvälvande förändringar kan göra att de tillfälligt måste ägna all energi åt att hantera och orientera sig i den nya situationen.

– Det betyder ofta att andra viktiga utvecklingsområden, som social utveckling och inlärning får stå tillbaka. Barn på flykt bär ofta med sig svåra erfarenheter och att fortsätta leva i osäkerhet innebär minskad möjlighet att bearbeta trauman och svåra upplevelser, säger Jenny Karlsson, leg psykolog vid Rädda Barnens Centrum för barn och unga.

Barn är bra på att återhämta och anpassa sig och det kan göra att de på ytan ser relativt oberörda ut.

Läs även: Alexander får inte uppehållstillstånd - "Det är hjärtskärande."

– Men det går alltid åt väldigt mycket personliga resurser till att anpassa sig och en förlust av stabilitet påverkar individer under lång tid. Vi människor behöver trygga relationer, personlig säkerhet och kontinuitet, det är några av våra mest basala behov, säger Jenny Karlsson.

Även om Alexanders föräldrar har velat skydda honom har han alltid levt med deras och omgivningens oro över att familjen ska tvångsutvisas till Uzbekistan.

Läs även: Hovrätten skärper straffet efter mordförsöket.

Enligt Jenny Karlsson är barn beroende av att ha vuxna omkring sig som de kan luta sig mot när det blåser.

– Under hela uppväxten behöver vi få utforska ny okänd mark och återvända till föräldrarnas trygga sfär när det blir lite väl spännande. I den här vandringen i och ur trygghet hittar vi till slut oss själva. När de vuxna lever med en oro blir det svårt för dem att vara den där trygga plattformen. Istället ägnar sig barn ofta åt att stötta sina vuxna för att om möjligt få någon stabil nog att luta sig mot. Detta innebär ofta att barnet måste sätta sina egna behov åt sidan. Av den anledningen är det dubbelt viktigt att stötta föräldrar i svåra situationer, säger Jenny Karlsson.

Sundsvalls asylkommitté anser att det är orimligt att utvisa en familj som levt i Sverige sedan 2004 och som på olika sätt har rotat sig i sitt nya hemland.

– Den elvaåriga sonen har levt hela sitt liv i Sverige, för honom skulle det givetvis vara mycket påfrestande att lämna sina vänner, sin skola och sitt övriga sociala sammanhang. Man kan undra hur länge man ska vara bosatt i landet för att få betrakta sig som svensk? säger Birgitta Krona, styrelsemedlem och tidigare ordförande.