Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stärkt källkritik och mer pengar till fri konst i nästa års budget

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för nästa års budget att Kungliga biblioteket ska få 25 miljoner kronor per år i tre års tid. Dessutom föreslås en höjning av anslagen till den fria konsten med 115 miljoner kronor.

Bland annat uppges syftet vara att "förbättra förutsättningarna för ökad digital kompetens och att stärka förmågan till källkritik".

"I en tid när allt fler blandar ihop fakta med åsikter så behöver vi alla rustas med mer källkritiskt tänkande. Biblioteken spelar en särskilt viktig roll i det arbetet", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i pressmeddelandet.

Kungliga biblioteket ska under de tre åren, 2018-2020, stötta de regionala biblioteken i arbetet med att öka användningen av digitaliseringens möjligheter.

Regeringen höjer även anslagen till den fria konsten med 115 miljoner kronor i höstens budget. Mest får konstnärerna vars stipendier och ersättningar ges ett tillskott på 60 miljoner kronor.

– En historiskt stor investering, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).Det höjda anslaget kommer konstnärerna, scenkonsten men också litteraturen och kulturtidskrifterna till godo.

– Det känns otroligt viktigt och bra, för att den fria konsten är ett hot mot auktoritära grupper. Det är konstnärerna och fria grupper som bryter ny intellektuell mark, säger kulturministern vid en presskonferens.

De 60 miljoner kronorna till konstnärerna kan, vid sidan av stipendier och andra ersättningar, även fördelas via Kulturbryggan. Dess uppgift är att fördela statliga medel för att främja nyskapande projekt inom hela kulturområdet.

Konsten förstärks också genom två andra tillskott: 12 miljoner kronor till aktörer inom bild- och formområdet samt 10 nya miljoner till Statens konstråd för konstnärlig gestaltning av den gemensamma miljön.

Även de fria teatergrupperna och den fria scenkonsten får del av de pengarna. 25 miljoner kronor ska gå till dem. Samtidigt får Kulturrådet 8 nya miljoner för stöd till litteratur och kulturtidskrifter.

Förslagen ingår i budgetpropositionen som ska antas av riksdagen.