Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stärkt samarbete i frågor om Arktis

Kommunistpartierna i Nordeuropa, Ryssland, Kanada och USA stärker sitt samarbete. Den första november, i samband med det 17:e mötet för kommunist- och arbetarpartier, i Istanbul, tillkännagavs ett gemensamt arktiskt initiativ, om behovet att göra slut på exploatering, imperialistiska krig och på fascism.

I stället för mer Nato-lett samarbete och militarisering, uppmanar partierna till en annan utveckling, ett fredligt samarbete med ekologiskt hållbara planer för hur man ska använda naturresurserna i Arktis.

"Det arktiska initiativet för fred och för en ekologisk hållbar framtid. Vi kommunister i de arktiska områdena delar ett gemensamt behov av att stärka arbetarklassens kamp mot kapitalistisk exploatering, imperialistiska krig och fascism för arbetarnas och folkens frigörelse, för socialism.

Vi kämpar på olika villkor. Den nyliberala politiken har en global handlingsplan. Offentligt producerade och ägda tjänster konkurrerar med den privata sektorns affärspolitik. I alla våra länder arbetar kommunisterna för att stärka arbetarklassen och för bättre offentlig service.

Utöver det, delar vi en gemensam oro över den särskilt utsatta arktiska miljöns tillstånd. Kapitalistisk exploatering i Arktis innebär extremt höga risker för naturkatastrofer. Vi är extremt oroliga med anledning av Natos ökade militära aktiviteter i Arktis."

För miljön och ett nej till Nato uppmanar vi till folklig kamp.

SKP Sundsvall, Örnsköldsvik och Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel