Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt stöd för raketförbud

Förslaget om att förbjuda fyrverkerier och annan pyroteknik tycks vinna gehör bland kommunens styrande politiker.
– Det ligger i tiden, skriver kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) i ett yttrande över förslaget.

Det är förslagen från Örjan Olsson (V) och Leif Edh (VFÅ), om att reglera hur raketer och smällare får användas i kommunen, som nu också verkar få uppbackning av kommunens största parti.

I ett gemensamt yttrande över de två inlämnade motionerna, så skriver Sten-Ove Danielsson att han är beredd att sälla sig till den skara av kommuner där man har ett lokalt regelverk som begränsar hur pyroteknik får användas.

– Det kan inte råda någon tvekan om att många husdjur far illa av att det helt plötsligt smäller och blir ljuskaskader på himlen, och samma sak lär väl de vilda djuren uppleva, skriver kommunalrådet och förklarar att han tycker tiden är mogen för en regelring eller ett förbud.

Läs också: Vill ha reglering av raketer

Exakt hur man ska genomföra detta är dock en fråga som han lämnar hängande i luften, bland annat utifrån konstaterandet att det beror på hur hård gränsdragning som kommunens politiker är beredda att ställa sig bakom.

– Jag ser två vägar vi kan gå, skriver kommunalrådet och förklarar också dessa i sin text.

Antingen så tycker han att man ska ha ett förbud som undantar ett par timmar under nyårsnatten och valborgsmässoafton, eller så inför man ett totalförbud som innefattar årets alla dagar. I båda fallen ska det dock finnas en möjlighet att beviljas dispens, men att det då krävs ett tillstånd från polisen.

– Eftersom det kostar cirka 700 kronor att ansöka om tillstånd så torde det inte bli särskilt ofta som sådana ansökningar kommer att göras, tror kommunalrådet, och avslutar med att betona att hans förslag bara ska ses som en möjlig utgångspunkt inför diskussionerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.