Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starta en operafestivali Sundsvall

Starta en Hjördis Schymberg-festival i Sundsvall och glöm inte bort att fira 100-årsjubiléet av operasångaren Sven-Eric Jacobssons födelse, skriver Lennart Engman.

Apropå Hjördis Schymberg-jubiléet 2009:

När nu Nordiska Kammarorkestern med gästande solister ska hylla vår mest kända fixstjärna på operahimlen i juni nästa år, skulle jag vilja berätta om en kanske för många okänd sångare från vår stad. Han hade på sin tid stort nationellt rykte och om han varit i livet skulle han ha fyllt 100 år 2011.

Vid 4-5-årsåldern fick jag följa med min pappa, som var tenor i ABF-kören, till körens olika framträdanden. Bland pappas sångarkompisar fanns en farbror med mycket djup basröst. Hans namn var Sven-Eric Jacobsson och jag har senare i livet förstått att han var en klippa bland körens basar.

Jag vet inte vem som såg till att Sven-Eric kom in på Musikaliska Akademien, där han studerade 1933-37. Sannolikt var det körens dirigent Sven Bergman, sedermera ledare för S:t Örjanskören i Stockholm, som med sina kontakter hade ett finger med i spelet. Paratetiskt kan nämnas att Sven-Eric gifte sig med Bergmans syster Karin.

Sedan följde Operaskolan 1937-39 och Operans stipendium 1941. Vid sidan av radioframträdanden och folkparksturnéer kom han att göra att de kända rollerna på nationalscenen: Figaro i Figaros bröllop, Leporello och Mazetto i Don Juan, Bassilio i Barberaren i Sevilla, Tom i Maskeradbalen, Pistol i Falstaff, Ajax i Sköna Helena. Inte dåligt av en arbetargrabb från Sundsvall! Jag höll på att glömma att han också erhöll Christina Nilsson-stipendiet.

I mitt vuxna liv fick jag höra Sven-Eric live en enda gång. Det var i Sundsvalls Folkets Park, där man framförde Teaterbåten och han sjöng Paul Robessons paradnummer "Ol´ man river". Det var sannolikt på 50-talet. Sven-Erics bägge barn följde i faderns fotstår och blev sångare. Sonen Kurt tog plats i operettens värld. Dottern Kerstin gifte sig med musikern och arrangören Lasse Bagge och medverkade i hans skapelse Gals and Pals.

Visst vore det på sin plats att på något sätt hylla Sven-Eric Jacobsson år 2011 med en operakonsert med Nordiska Kammarorkestern och sångare från huvudkommunen!

Min hustru och jag, som i en följd av år bevistat den årliga David Oistrach-festivalen i Estlands sommarhuvudstad Pernu, är minst sagt imponerade över denna lilla stads kultursatsning. Där arrangerar man i den förnämliga konserthallen masterclass för dirigenter från hela världen, ledd av världsdirigenten Neeme Järvi och dennes lika kände son Paavo.

Världsviolinisten Davis Oistrach var bosatt i Pernu i femton år och gjorde så kulturpositiva avtryck att man vill manifestera hans minne med detta årliga arrangemang.

Visst borde väl Sundsvall hylla vår världsstjärna Hjördis Schymberg med en återkommande festival i samma anda. Se till att sponsorer ställer upp med kapital så att vi kan bjuda på världssångare vid ett sådant tänkt arrangemang. Tyvärr har vi inte någon representativ konserthall, så Stadshuset, kyrkan och Kyrkans hus får i brist på annat duga.

Såg just i Dagens Nyheter att Luleå är på gång med en årlig operafestival med stadens egna barytonmästare Peter Mattei som idéspruta, och att Umeå är en av kandidaterna till att bli årets kulturhuvudstad. Måste Sundsvall alltid ligga efter med de stora kultursatsningarna? Kulturansvariga, skärpning.