Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar gräsrotskampanj för att värna om Sundsvalls sjukhus: "Dags att vi gör något"

Nu dras det igång en gräsrotskampanj för att värna om Sundsvalls sjukhus.
Barnmorskan och socialdemokraten Jenny Bjerkås är en av initiativtagarna som menar att tystnaden är alltför stor i Sundsvall.

Annons

– Vårt krav är att vi vill ha ett beslut om sjukvårdens framtid i länet. Vi kan inte skjuta på det här beslutet längre och vi socialdemokrater i Sundsvall går absolut inte längre med på några fler generella spar, säger Jenny Bjerkås.

Läs också: Brev till politikerna: Nu varnar 14 länsklinikchefer för patientsäkerheten

Hon tror att tystnaden i Sundsvall beror på att folk inte förstår vad konsekvenserna kan bli för den icke-akuta vården.

– Jag tycker inte vi har hört några röster från Sundsvallsområdet som värnar om Sundsvalls sjukhus. Nu är inte akut- och trauma- och förlossningsvården hotad här, men däremot drabbas sjukvården som behandlar långtidssjuka och cancersjuka och de rösterna hörs inte lika starkt. Det är dags att vi gör något, säger Jenny Bjerkås.

Som barnmorska jobbar hon på kvinnokliniken samt inom primärvården och sitter även som ledamot i Socialnämnden och Kommunfullmäktige i Sundsvall.

Men finns det något hot mot Sundsvalls sjukhus?

– Förutom att vara hela länets specialistsjukhus är vi även Sundsvalls, Timrås, Ånges och Härnösands närsjukhus och där ser vi att vården har försämrats. Vi har många sjuksköterskor som säger upp sig, vårdplatserna räcker inte till och vi har långa köer, säger hon.

Läs också: Sundsvallskirurg: "Det handlar om populism – den som först säger att vi vill lägga ner ett sjukhus förlorar nästa val"

Som ett konkret exempel kan nämnas ortopedklinikens länsverksamhetschef Johan Nilsson analys där han visar att när det gäller proteskirurgi så får invånarna i Sundsvall en sämre vård än övriga länet. Det hänger delvis ihop med det länsövergripande ansvar som Sundsvalls sjukhus har, vilket ger undanträngningseffekter på andra patienter på grund av bristen på sjuksköterskor och stängda vårdplatser.

Läs också: Ojämlik vård för proteskirurgi ska bli mer jämlik i Västernorrland

Det är Socialdemokrater som drar igång kampanjen men alla andra är välkomna att delta.

Behövs det tre akutsjukhus i Västernorrland?

– Det behövs tre sjukhus, men två akutsjukhus. Resurserna räcker inte till att hålla jourlinjer och operationsteam på tre ställen, säger Jenny Bjerkås.

Kampanjen anser även att det räcker med två BB i länet och pekar på att det fungerar under sommaren när Örnsköldsvik och Sollefteå håller växelvis stängt.

– Vi har för få förlossningar för att behöva tre fullvärdiga förlossningsavdelningar, säger Bjerkås.

Hur kan ni motivera att man ska avveckla verksamhet i Sollefteå?

– För att utveckla vården för hela länet och hålla toppklass krävs det resurser och då kan inte alla tre sjukhus göra allting i liten skala. Det krävs högspecialisering och då måste man koncentrera verksamhet på ett ställe eller två, säger Bjerkås.