Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statliga museer kan slås samman

Statens museer för världskultur måste förbättra sin ekonomi. Statskontoret efterlyser "kraftfulla åtgärder". Bland personalen finns nu en oro för att tre Stockholmsmuseer ska slås samman till ett, uppger SVT.

Annons

Världskulturmuseet i Göteborg, Medelhavsmuseet, Etnografiska museet och Östasiatiska museet utgör tillsammans Statens museer för världskultur (SMVK). Myndigheten har under flera år dragits med ekonomiskt underskott och hade för 2015 ett underskott på 5,8 miljoner kronor. Ann Follin, överintendent vid Statens museer för världskultur, medger att myndighetens ekonomiska situation är ansträngd.

– Våra höga personal- och lokalkostnader äter upp utrymmet. På lång sikt betyder det att utrymmet för att utveckla verksamheten krymper och det är inte hållbart, säger hon till TT.

Statskontoret skriver i sin analys från i höstas att (SMVK) behöver se över organisationen utefter de ekonomiska förutsättningarna. Bland annat vill man att myndigheten undersöker om verksamheten kan rymmas i färre byggnader.

– Det måste vi titta på. Det är vår skyldighet att titta på flera olika scenarier, att inte göra något alls är ett större hot för då kan vi inte utveckla verksamheten, säger Ann Follin.

Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att presentera åtgärder för att förbättra ekonomin senast den 30 september i höst. Ann Follin vill varken bekräfta eller dementera "Kulturnyheternas" uppgifter om planerna på att slå samman de tre Stockholmsmuseerna till ett gemensamt Världskulturmuseum i Stockholm.

– Vi ska titta på det och analysera.

Hon vill också lyfta fram att myndigheten har andra utrymmen, bland annat föremålsmagasin och en yta på Världskulturmuseet i Göteborg som skulle kunna användas av någon annan.

– Genom att flytta in en bra verksamhet där skulle vi på ganska kort tid kunna förbättra våra förutsättningar. Det finns inte en enda enkel lösning.

Enligt "Kulturnyheterna" har två av myndighetens fackliga representanter sagt att personalen är orolig. Men Ann Follin menar att det rör sig om en sammanblandning eftersom myndigheten just nu håller på med en organisationsöversyn

– Den görs oberoende av de andra frågorna. Det handlar om att vi har en organisation som inte är optimal och det måste åtgärdas. Jag tror att det är omorganisationen som skapat oron, förändringar av olika slag skapar oro, säger hon. (TT)