Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statliga myndigheter agerar gemensamt för en tillväxt

n Vi myndighetsledare i Sundsvallsregionen vill fördjupa samarbetet inom en rad områden. Nya arbetssätt ska vända på gamla sanningar. Vi vill bli ett föredöme inom svensk statsförvaltning. Ambitionen är att skapa mer effektiva verksamheter. Samtidigt vill vi även skapa förutsättningar för nya statliga verksamheter i regionen.

Vi är nio myndigheter i Sundsvallsregionen som arbetar tillsammans i Myndighetsnätverket. Genom en aktiv samverkan skapar vi mer kostnadseffektiva organisationer. Vi försäkrar oss även om en långsiktig kompetensförsörjning och skapar förutsättningar för etablering för nya statliga verksamheter i regionen.

Nu är det dags att ta nästa steg. Vi vill fördjupa samarbetet ytterligare för att göra ännu fler effektiviseringsvinster. Sedan några månader tillbaka genomför vi ett gemensamt projekt för regional utveckling med just detta syfte.

Västernorrland är ett län med flera stora arkivtunga myndigheter och vi har ett universitet med specialkompetens inom området. Myndighetsnätverket har därför föreslagit till servicecenterutredningen att Västernorrland ska erbjuda ett e-arkiv för alla myndigheter i landet. En sådan etablering skulle ge nya arbetstillfällen och samtidigt vara utvecklande för hela statsförvaltningen.

I Sundsvallsregionen sker också utveckling och drift av storskaliga samhällsviktiga informationssystem. E-delegationen har gett Försäkringskassans it-avdelning i uppdrag att leda utredningen om statens, kommuners och landstings it-drift kan samordnas i framtiden. I dag arbetar omkring 4 000 personer med it-relaterad verksamhet i Sundsvallsregionen. Ett it-center för det offentliga Sverige i Sundsvallsområdet vore en fantastisk möjlighet för regionen.

Kvalificerade verksamheter ställer också höga krav på kompetensförsörjning. Det är ett tydligt och väldefinierat område som vi jobbar intensivt inom. Det gäller framför allt nyckelkompetenser inom it och juridik. Även här gäller det att våga tänka nytt, med exempelvis rekrytering av myndighetsgemensamma resurser inom specialområden.

Bolagsverket, CSN och SPV började för några år sedan att genomföra gemensamma insatser inom kompetensutveckling, den så kallade Sundsvallsmodellen. Efter hand anslöt sig även länsstyrelsen och fler myndigheter i regionen. Precis som på annat håll i landet handlade vår samverkan först om traditionellt erfarenhetsutbyte. Sedan dess har det hänt mycket, framför allt inom kompetensförsörjning och utbildning.

I dag har vi ett antal gemensamma utbildningar inom till exempel ledarskap, arbetsmiljö och introduktionsutbildningar med fokus på tjänstemannarollen. Nu i höst genomför vi bland annat en utbildning om de ökande kraven på miljöaspekter i verksamheten. Vi drar också igång ett ettårigt mentorprogram för chefer.

Vår samverkan skapar inte bara en attraktivare region. Den bidrar också till att utveckla och effektivisera hela myndighetsförvaltningen. Fler myndigheter borde ha nytta av att våga tänka i nya banor. Vad vi vet är Myndighetsnätverkets samverkan kring effektivare statsförvaltning ledande i Sverige. På Kvalitetsmässan i Göteborg den 15–17 november presenterar vi vårt arbete för att inspirera fler att våga tänka nytt.

För Myndighetsnätverket:

Annika Bränström, generaldirektör Bolagsverket

Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör Centrala studiestödsnämnden (CSN), Stefan Olowsson, it-direktör, Försäkringskassan

Bo Källstrand, Landshövding i Västernorrlands län

Anders Söderholm, rektor Mittuniversitetet

Ann-Christin Nykvist, generaldirektör Statens tjänstepensionsverk(SPV)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel