Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Status hindrar oss från att ta bussen – men klaga inte när du själv bidrar till trafiken

När jag flyttade till Sundsvall för några år sedan konstaterade jag att det är ovanligt många som kör bil i stället för att utnyttja andra kommunikationer. Helst kör man fram till dörren dit man ska. Promenerar man på morgonen och tittar på pendlingstrafiken så sitter det en person i 80–90 procent av bilarna. Det är inte konstigt att det blir trångt i stan då.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Fiktivt exempel: Bo-Peter som bor i Bergsåker tar bilen varje dag till och från jobbet på If i centrum. Körmilen kostar 20 kronor i extra bränsle, slitage och värdeminskning. Parkeringen kostar 40–70 kronor per dag. Om han i stället väljer bussen, som går var tionde minut, så kostar det honom max 44 kronor per dag, totalt.

Han skulle därmed spara 20–50 kronor per dag, 200 dagar om året. Ändå fortsätter Bo-Peter att pendla ensam i sin bil och får snurra och leta parkering varje dag. Varför gör han på detta viset? Jo, det handlar nog om status. Bo-Peter vill inte sitta bland vanligt folk och bli betraktad som någon miljönisse. Hu, vad hemskt! Alltså fortsätter han och många andra att skrapa sin bil och utsätta sig för halka in och ut från stan större delen av året.

Så tyvärr Sundsvall, status och traditioner är mycket svårt att ändra på. Däremot är det inte klädsamt att klaga på att det är trångt i trafiken när man själv delvis är orsak till trängseln.

Matematikern

Läs även:

Björn Abelsson: Bättre trafiksituation om fler i centrum skippar bilen

Jag har inte råd att betala er för dyra parkeringsavgift – nu är jag fast

Trafikplaneringen i Sundsvall är ett skämt – riv upp allt och satsa på säkerheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel