Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steen om nya rollen i St. Louis och Sundsvalls kvaläventyr: – De borde plockat mer poäng med det laget

Alexander Steen var på väg mot en av sina poängbästa säsonger – dessutom i en helt ny roll.
En stenhård tackling i sargen av Arizona-backen Kevin Connauton tvingade dock svensken till fyra veckors vila.
– Det är inte optimalt, jag tycker själv att jag spelat min bästa hockey på länge. Jag kände mig också bekväm som center, säger St. Louis-stjärnan.

St. Louis Blues går som vanligt mot en stark säsong i NHL:s grundserie, där laget för närvarande ligger trea i den västra konferensen. Dock har säsongen varit ett enda långt skadehelvete, ända sen pucken släpptes för första gången i början av oktober förra året.

– Vi har inte spelat med fullt lag någon gång på hela säsongen, säger Alexander Steen.

Sen två veckor tillbaka är han själv uppsatt på skadelistan, det var i en match mot Arizona som Steen tacklades bakifrån och in i sargen av Kevin Connauton. Steen lämnade isen med smärtor och kom inte tillbaka mer i matchen.

Fyra veckor löd skadedomen för den ärrade NHL-veteranen, med vad som St. Louis Blues kallar en överkroppsskada.

– Jag är nyss fyllda 32 och vet att skador hör till, det är inget jag överanalyserar, säger Steen som ändå medger att den kom olägligt, ur flera avseenden.

– Just när min skada kom var vi nästan intakta, säger han.

Läs mer: Hockeystjärnans udda satsning – ska sälja kokosbollar

Men också för att han fått förtroendet i en helt ny roll, för första gången i NHL-karriären har Steen spelat center. Det var efter All star-uppehållet i månadsskiftet januari-februari som frågan kom från tränarstaben med Ken Hitchcock i spetsen.

– Vi har fått ställa om en hel del på grund av alla skador, jag tror det här var något de hade funderat på ett tag.

Steen själv tvekade heller aldrig till att testa.

– Om det gör laget bättre, så absolut.

Bytet från vänsterforward till center har även gett honom ytterligare en dimension i spelet, menar han.

– Det kanske inte har blivit lika många poäng för min del som under första halvan men jag kände att jag spelade på samma nivå varje kväll. Just det var något som jag för egen del kände att jag saknade lite av förra säsongen.

Resultatmässigt för St. Louis var utväxlingen av bytet också bra.

– Jag tror vi hade sex segrar, en oavgjord och en förlust på de matcherna innan jag blev skadad.

Comebacken för Steen ligger enligt prognosen drygt två veckor bort.

– Det ser ut som att det ska gå bra till dess, målet är att jag ska vara tillbaka innan slutspelet. Just nu är jag inställd på de här fyra veckorna.

En tid som tillbringas hemma i St. Louis, där rehabträning står på programmet, från morgon till eftermiddag.

– Det är väl det jag saknar mest; att inte vara med laget. Det är inte roligt att vara vid sidan om, man tappar pulsen. Som nu när laget ska iväg på en tolvdagars road trip. Men det finns ingen anledning för mig att resa med laget på den, då är det bättre att jag är här och använder mig av klubbens alla faciliteter och terapeuter.

Samt att han får mer tid att följa Modo, något Steen förvisso gör löpande. Han är också försiktigt positiv inför det stundande kvalet.

– Jag tror att de klarar det, de har en tillräckligt stark trupp för att ligga högre upp egentligen. Nu har de också fått in ett väldigt bra tränarteam i AJ (Andreas Johansson) och Olausson (Fredrik), de har båda mycket erfarenhet vilket brukar innebära ett visst lugn. Det blir aldrig panik.

Läs mer: Två poäng av Steen inom två minuter – klev sedan av skadad

Även det faktum att Modo har en så pass stor erfarenhet runt om i organisationen menar Alexander Steen väger tungt i sådana här lägen.

– De förutsättningar som Modo har med så många pensionerade spelare kring laget och organisationen är det inte många som har. Det är något de kan dra nytta av.

Även Sundsvall Hockey följer Steen i vanlig ordning, där det liksom 15 mil norrut väntar ett kvalspel.

– Det är samma där egentligen, även om jag inte kunnat följa dem på isen. Men de borde också ha plockat fler poäng med det lag de har. Men nu har de satt sig i den här situationen. Fördelen är dock att de vetat om det här ett tag och kunnat förbereda sig.

– De flesta minns ju också känslan av att kliva upp i fjol och allt det roliga och inspirerande som följde av det. De har också plockat in en erfaren tränare som varit med på olika nivåer, värmlänningar i sig brukar ju också vara ganska lugna.