Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steen om Sundsvall Hockeys derbyseger: Det var stort, riktigt roligt faktiskt

I topp såväl i tabellen som i poängligan.
Säsongen har startat på bästa sätt för Alexander Steen och hans St. Louis Blues.
Samtidigt väntar en ny utmaning då den ena länken i succékedjan, Paul Stastny, tvingats åka hem skadad.
– Han kan tyvärr bli borta ett tag, riktigt tungt med Stastny, säger Alexander Steen.

Förra säsongen svarade St. Louis för en stark grundserie i NHL och en slutlig andraplats i den västra konferensen, på samma poäng som Anaheim. Dock blev det respass direkt i den första slutspelsrundan, mot Minnesota. Med till stora delar en identisk trupp tar St. Louis i år åter upp jakten mot toppen.

Och det har börjat bra. Inte minst har lagets förstaformation levererat, den med Alexander Steen, Vladimir Tarasenko och Paul Stastny.

På de inledande fem omgångarna har det blivit fyra segrar och sju poäng från Steens klubba.

– De satte ihop oss på en gång, på första träningen. Vi har haft bra kemi; Stastny har ett bra tålamod med pucken och hittar hela tiden luckor medan Tarasenko är lite av en snajper. Han har ett extremt bra skott, säger Alexander Steen när Sporten når honom strax efter att laget landat i Winnipeg.

– Vi är bra polare även vid sidan om, framför allt jag och Stastny. Vi surrar hela tiden med varandra, att det sedan dessutom funkar så bra på isen har gjort att det varje dag varit roligt att komma till hallen.

Efter premiären hemma i Scottrade Center har laget varit ute på en roadtrip med fyra raka bortamatcher, två återstår: mot Winnipeg och Montreal.

– Två riktigt tuffa matcher, säger Steen.

Härnäst väntar Winnipeg, i just Winnipeg som sagt. Alexander Steens födelsestad där han såg världens ljus i samband med att pappa Thomas spelade där. Fram till han var elva år bodde han i staden, så återbesöken är alltid lite speciella.

– Jag har en massa kompisar kvar här, bland annat Micflikier (Jacob) som är i Luleå nu växte jag upp med här, liksom Meech (Derek) i Malmö. Min första match här tror jag att jag hade 38 biljetter.

Till söndagens match mot Winnipeg tvingas St. Louis dock till en ny utmaning då laget tvingas klara sig utan den ena länken i den succéartade förstakedjan. I fredagens segermatch mot Vancouver tvingades Paul Stastny kliva av i den andra perioden.

– Han åkte på en skada och har flugit hem till St. Louis, han verkar bli borta ett tag, säger Steen.

Vet du vem som kommer in i stället?

– Nej, det pågår diskussioner om det just nu. Det enklaste vore väl att plocka ner Gomez (Scott) och stoppa in honom rakt av men vi får se vad de kommer fram till.

De många egna matcherna till trots har Alexander Steen järnkoll på hockeyn hemma i Sverige och då framför allt två lag.

– Jag följer Modo och Sundsvall.

Vad säger du om Modos start, de har ju bitvis varit lite ifrågasatta?

– Det är svårt, de har ju så himla många nya spelare och en ny tränare dessutom. Det är inte så lätt att bara knäppa med fingrarna, man får ge det lite tid.

Kritiken mot den transatlantiska satsningen ger 31-åringen dock inte mycket för.

– Det är en så pass jämn serie där alla lag i stort sett är lika bra, det handlar därför om vilka som får ihop det bäst. Om det då är en amerikan, svensk eller norsk spelar ingen roll, det viktiga är att vinna matcher.

Även Sundsvall Hockey och deras öden i Hockeyallsvenskan följer han från distans.

– Det är tråkigt att det går lite tungt för dem men det är lite samma sak där, det tar lite tid. Jag såg att de värvade de här Stockholmsbröderna, Ahlström, och de är säkert ute och letar ytterligare någon förstärkning. Sedan måste de vänja sig lite mer vid tempot, det är en helt annan fart i spelet än de varit vana vid de senaste säsongerna.

Den tunga starten till trots gläds St. Louis-forwarden i alla fall åt en sak; segern för Sundsvall Hockey i derbyt mot Timrå IK.

– Det var stort, riktigt roligt faktiskt. Vi satt på flyget till Minnesota när matchen spelades och jag följde den via telefonen, jag hörde att det var bra stämning också.