Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan förlorade allt i villabranden i Kolsta: "Jag är bostadslös och går på Slink in"

Huset i Kolsta brann ner till grunden.
Nu är Stefan Eriksson hemlös.
– Jag går på Slink in och sover på soffan hos en kompis.

Annons

För en månad sedan, den 8 december, totalförstördes Stefan Erikssons hem i en våldsam brand.

Han har hyrt huset i tre år. Den här kvällen i december, när han skulle gå och lägga sig, kände han att det luktade bränt.

– En propp hade gått till spisen så jag antog att det var det som luktade, säger han.

Senare vaknade han på natten av att det brann för fullt på nedervåningen. Brandorsaken är fortfarande oklar, men kanske startade eldsvådan på grund av något elfel i huset.

Stefan Eriksson försökte förgäves kväva lågorna med en filt och en gammal matta. När han slängde en hink vatten på branden slog rök och eld mot honom, rakt i ansiktet.

– Då flydde jag ut på gården. När jag kom ut exploderade köksfönstret av hettan.

Han fick lättare brännskador i ansiktet och hade andats in rök. Ute på gården kunde han bara invänta brandkåren och hjälplös titta på huset som stod i full låga. Han fick åka ambulans till sjukhuset medan huset brann ned till grunden. Brandkåren kunde ingenting göra.

– Det var i alla fall tur att elden inte spred sig vidare. Träden och förråden runt omkring står kvar, säger Stefan Eriksson.

Sedan dess är han hemlös. Han har sin pension som han kan leva på men ingen egen bostad. På dagarna letar han efter en ny lägenhet, men det är inte så lätt på grund av bostadsbristen i Sundsvall. Han får också hjälp att klara vardagen av Slink in, socialtjänstens verksamhet som vänder sig till människor i socialt utanförskap.

– Men något av socialens härbärgen vill jag inte bo på. Där vill man inte hamna. Så jag sover tills vidare på en soffa hemma hos en kompis.

Av huset finns bara skorstensmuren och aska kvar efter branden. Eftersom Stefan Eriksson inte ägde byggnaden utan bara var hyresgäst kan han inte bygga något nytt hus med hjälp av några försäkringspengar, utan får leta ny bostad på annat håll.

– Det är förstås tråkigt alltihop. Jag hade ju bott i huset i flera år och kommit i ordning. Allt, mina kläder och alla mina saker försvann i branden, och jag har ingen hemförsäkring. Men det kommer säkert att ordna sig. Slink in ska hjälpa mig med att försöka hitta en ny lägenhet och hyran kan jag ju betala eftersom jag har min pension.

Läs mer:

Villa vid E14 totalförstörd i brand

Bara aska kvar av villan i Kolsta