Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan från Sundsvall deltog i stor räddningsaktion för flyktingar: "Folk ska inte dö på havet"

Här hemma är det svårt att sätta sig in i flyktingarnas situation när de flyr sina hemländer. Sjöräddaren Stefan Olsson från Sundsvall har sett det på nära håll. På lördagen räddade han och övriga i besättningen på Gula båtarna 89 flyktingar nära den turkiska gränsen.
– När man ser vad de utsätter sig själva och sina barn för, då måste det vara något fruktansvärt de flyr från, säger han.

Klockan halv fem på morgonen inleddes en intensiv lördag för Stefan Olsson från Sundsvall och de andra sjöräddarna på plats på den grekiska ön Samos, vid gränsen till Turkiet.

Under Gula båtarnas sökning på havet och längs den så kallade "Dödens kust" – en remsa med branta klippor där det är lätt att fastna och utsättas för stor fara – såg besättningen på en av de två svenska båtarna hur det lyste svagt från mobillampor i en klippskreva. Därefter såg de ett antal personer som satt fast, och den andra båten tillkallades.

– Vi åkte dit med en gång och hoppade över till den andra båten. När vi klev i land hittade vi 16 personer som hade placerats där av en smugglare. De kunde inte ta sig någonstans över huvud taget, så det var ju otroligt elakt av den här smugglaren. Vi fick ombord dem på båten och det var en stor familj, från barn på 4–5 år till en gammal dam på 80 år, säger Stefan Olsson.

Läs också: Ulf från Sundsvall räddar flyktingars liv i Medelhavet: "Vi behövs här"

Men lördagens räddningsinsats var inte klar där. När de närmade sig turkiska gränsen fick de syn på en gummibåt proppfull med människor. Eftersom båten var på grekiskt vatten kunde de göra en insats.

– Vi såg att de var i livsfara, så vi tog ett beslut att evakuera. Totalt var det 73 personer ombord på båten och huvuddelen var barn och kvinnor. Det var stor misär, säger Stefan Olsson.

Läs också: Livräddare söker – Sjöräddarna rekryterar frivilliga inför sommarsäsongen

Trots det stora antalet lyckades de få ombord alla på sjöräddningens båt utan större problem. Där och då menar Stefan att de negativa känslorna vändes.

– Vi har lite nallebjörnar och såpbubblor med oss för barnen. Om de blir glada blir också föräldrarna och andra vuxna glada. Det blev nästan mysigt en stund där på båten, och man fick en fin känsla. Vi svenskar har en lite annorlunda approach jämfört med de andra sjöräddarna på plats. Vi jobbar lite lugnare och pratar lugnt och stilla med de vi möter. Det viktigaste är att få barnen lugna.

Nu väntar ett ovisst läge i och med Turkiets uppgörelse med EU om att stänga landets gränser.

– Vi befarar att många försöker komma över. Vi märkte redan i går att Turkiet har skärpt sin gräns. Deras kustbevakning var snabbt ute och plockade upp människor som försökte fly i gummibåtar.

Läs mer: Skepsis mot EU:s avtal med Turkiet

Stefan Olsson har varit nere i två veckor och beskriver det som en fantastisk erfarenhet men med väldigt blandade känslor.

– Det är skönt att kunna hjälpa, men till slut kanske det inte spelar någon roll. Men vi är här för att folk inte ska dö på havet, och det jobbet gör vi bra, säger han.

Varför ville du göra det här?

– Jag brinner för Sjöräddningssällskapet, det är en fantastisk verksamhet och organisation. Först tänkte jag inte ansöka då jag har två barn och mycket hemma. Men min fru övertalade mig, och hennes mamma kom ner i två veckor för att hjälpa till. Jag har träffat många trevliga människor under den här tiden och hört många historier, både roliga och tragiska, bra och jobbiga.

På måndag åker Stefan tillbaka till Sverige.