Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan kom i jobb efter sju år

Efter sju års arbetslöshet har ekonomin och självförtroendet vänt brant uppåt för undersköterskan Stefan Högberg, 47.

– Det är toppen! Det känns kanonbra att få jobba med människor och känna sig behövd, säger han.

Veckans matleverans har precis anlänt till det lilla omsorgsboendet på Bäckebovägen. Personalen här hjälper fem Sundsvallsbor som lever med hjärnskador de fått genom olyckor eller sjukdom.

Facket bromsar jobbsatsning.

Stefan Högberg har vigt större delen av sitt yrkesliv åt vård och omsorg. Det är med människor han vill jobba, men hamnade i en sju år lång period av arbetslöshet.

– Det är kämpigt att gå utan jobb så länge. När jag blev utstämplad tvingades jag leva på bidrag, och det blev allt svårare att ta sig för att söka jobb, berättar han.

Så för några år sedan bestämde han sig, och pluggade till undersköterska. Sedan fick han först praktik i ett år på Bäckebovägen, och fram till september ingår han i KomiJobb-satsningen.

– Jag har haft ett suveränt stöd från arbetsförmedlingen, säger han.

– Stefan är en enorm resurs. Han är helt självgående och det är mycket värdefullt för oss att han är här. Vi skulle kanske klara oss utan också, men då är det många saker som inte skulle bli gjorda, säger hans jobbarkompis Britt-Inger Elmqvist.

Stefan Högberg känner att han är en del i teamet på samma villkor som alla andra. Kraften att söka jobb, stoltheten och framtidstron har kommit tillbaka. Liksom en egen ekonomi.

– Det skiljer 7 500 kronor i månaden. Jag har kunnat köpa nya möbler till min lägenhet.

Han är själv medlem i kommunal och emot nedskärningar. Men han tycker att facket tänker fel när de bromsar KomiJobb.

– Helt galet. Det är bra för folk att få komma ut som jag har gjort, när det ser ut som det gör på arbetsmarknaden, säger Stefan Högberg.